Gdyby zabrakło pszczół, plony roślin uprawnych w Polsce spadłyby o 70-80 proc. Owoców byłoby znacznie mniej i byłyby gorszej jakości.

Pszczoły wytwarzają co trzecią łyżkę naszego posiłku. Pszczoła w rolnictwie ma kluczowe znaczenie, ponieważ zapyla plony: wiśnie, jabłonie, brzoskwinie, truskawki i borówki. W sumie piętnaście gatunków drzew owocowych i krzewów, ale także około sześćdziesięciu gatunków warzyw, wszystkie zapylane są przez pszczoły i inne zapylacze.

W Polsce jest ponad 1,5 miliona pni pszczelich to dokładnie tyle ile potrzeba do efektywnego zapylenia wyłącznie drzew owocowych i rzepaku, dlatego tak ważne jest, by szanować tę pracę i dbać o pszczoły pamiętając o podstawowych zasadach przy stosowaniu środków ochrony roślin.

Z okazji Wielkiego Dnia Pszczół zapraszamy na wideoporadnik przygotowany w ramach projektu „Pszczoła dla sioła”:

Najnowsze komentarze

Choroby i szkodniki

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection