Biedronka wprowadza polskie jabłka w wersji eko

 

Polacy coraz częściej szukają w sklepach żywności naturalnej, a przede wszystkim – smacznej i taniej. Z pomocą przychodzi im Biedronka z szeroką ofertą produktów marki własnej goBIO. Klienci sieci znają już borówki, marchew, cebulę, ziemniaki czy pieczarki z tej serii. Teraz goBIO w Biedronce rozszerza się o sezonowe polskie jabłka.

„Bio” jest coraz bardziej modne. Biedronka pokazuje to na przykładzie jej wewnętrznych statystyk. Tylko w pierwszym kwartale 2020 roku sprzedaż warzyw bio w sklepach tej sieci wzrosła aż o 44 procent w porównaniu do takiego samego okresu w zeszłym roku, a w przypadku owoców bio był to wzrost 34 procent.

"Wszystkim klientom sieci sklepów Biedronka zapewniamy dostęp do wysokiej jakości produktów, w tym tych ekologicznych, służących dobrym nawykom żywieniowym i planecie. Jednocześnie zawsze dbamy o możliwie atrakcyjne ceny tej żywności. Warto zauważyć, że rozszerzając ofertę marki własnej goBIO, pracujemy z wyselekcjonowaną grupą certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, wspieramy więc jednocześnie rozwój polskiego rolnictwa" - mówi Marek Walencik, dyrektor kategorii warzyw i owoców w sieci Biedronka

Bio, czyli co?

Co właściwe oznacza „bio”? To żywność wyprodukowana bez nawozów sztucznych i pestycydów, za to z zastosowaniem naturalnych metod uprawy, np. ręcznym wyrywaniem chwastów. Takie produkty dostępne są w sklepach Biedronka pod marką własną goBIO. Na półkach Biedronki znaleźć można ok. 40 produktów z tej kategorii, w tym najpopularniejsze warzywa: cebulę, marchew, ziemniaki i pieczarki, ale też jogurty, kaszę bulgur, nasiona chia, kawę ziarnistą czy napój sojowy.

Od 20 sierpnia br. sieć wprowadziła nowość w tej serii – sezonowe polskie jabłka. Można je kupić w cenie 7,99 zł za opakowanie 600g. Sezonowe polskie jabłka goBIO, tak jak i inne warzywa tej marki posiadają unijne logo produkcji ekologicznej dające gwarancję, że ich wytworzenie nie wiązało się ze stratami dla środowiska.

Świeże i ekologiczne

GoBio to nie tylko jakość warzyw i owoców, ale i ich opakowań. Specjalne, oddzielne opakowania na ekologiczne produkty w Biedronce przyczyniają się do dłuższego zachowania świeżości żywności i pomagają ograniczać jej marnowanie. Tam, gdzie to możliwe, Biedronka redukuje liczbę opakowań, a do zabezpieczenia artykułów spożywczych wykorzystuje biodegradowalną folię.

 

Biuro prasowe sieci Biedronka

 

 

Komentarze  

0 #3 Xyz 2020-08-21 12:17
Cytuję caput:
Widocznie sady eko sadzone w rozstawie 10 x 10 m weszły już w owocowanie. Dla mnie najbardziej wstrząsająca jest wiadomość, że chwasty w takich sadach muszą być wyrywane ręcznie. I nawet jeśli przyjąć tylko 12 zł za godzinę takiej pracy, to samo wychodzi że jabłka pozyskiwane z takich sadów to nie mogą być tanie rzeczy

A przy tym opłacalność dla producenta niższa, niż masowa skala produkcji jabłek z konwencjonalnych upraw, słabszy popyt ze względu na cenę(nie każdego stać), a przy obecnych cenach jabłek konwencjonalnych, te ekokologiczne mają cenę przkraczającą barierą psychologiczną nawet tego klienta ekologicznego.
Cytować
0 #2 caput 2020-08-20 23:02
Widocznie sady eko sadzone w rozstawie 10 x 10 m weszły już w owocowanie. Dla mnie najbardziej wstrząsająca jest wiadomość, że chwasty w takich sadach muszą być wyrywane ręcznie. I nawet jeśli przyjąć tylko 12 zł za godzinę takiej pracy, to samo wychodzi że jabłka pozyskiwane z takich sadów to nie mogą być tanie rzeczy
Cytować
0 #1 Krzysiek 2020-08-20 12:33
7,99 zł za 600 g jabłek to rzeczywiście bardzo tanio
Cytować

Powiązane artykuły

X