Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. 

We wrześniu jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. Spożywało je 86% Polaków, w tym 21% przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu znalazły się śliwki (76%), na trzecim miesiącu w badaniu pojawiły się gruszki. Spożywało je 51% respondentów.

W porównaniu do sierpnia wzrosła popularność nieco ponad połowy owoców. Najbardziej jabłek, śliwek, jeżyn oraz aronii. Co jest oczywiście związane z sezonem na te owoce.

Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało).

We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

 

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection