Powłoka organiczna – alternatywa dla wosku

 

Wosk i parafina są używane od wielu lat, aby stworzyć piękną, błyszczącą taflę na jabłkach. Niektórzy producenci eksperymentowali i używali tłuszczu, żelatyny a nawet rozgotowanego sosu sojowego. Ale żadna z tych metod nie przynosiła zadowalających rezultatów, a owoce po przetworzeniu nadal wymagały mycia przed jedzeniem. 

W tym roku może się to zmienić za sprawą amerykańskiej firmy Stemilt, która opracowała innowacyjną jadalną powłokę Apeel, która znacznie wydłuża okres przydatności jabłek do spożycia i utrzymuje świeżość owoców.

„Nasz zespół od dwóch lat bada zastosowanie powłoki Apeel na ekologicznych jabłkach. Technologia ta ma dużo zalet, pozwala zachować świeżość, aromat i smak owoców” – powiedziała Brianna Shales, starszy kierownik ds. Marketingu w Stemilt.

Tak przetworzone jabłka zachowują soczystość, a ich trwałość jest wydłużona. Termin przydatności do spożycia takich owoców jest dwa razy dłuży. Dzięki temu, zdaniem przedstawiciela firmy, wzrośnie sprzedaż owoców oraz popyt na owoce ekologiczne.

Według specjalistów firmy materiał powstał wyłącznie na bazie roślinnej. To nie tylko sprawia, że ​​powłoka jest jadalna, ale także pozwala na bardziej przyjazne dla środowiska usuwanie produktu.

Źródło: Agri-gator

 

 

Powiązane artykuły

X