Spożywanie jabłek i gruszek obniża ryzyko wystąpienia udaru

Podobnie jak w przypadku wielu innych schorzeń, to co jemy może odgrywać rolę w prawdopodobieństwie wystąpienia udaru. Dzieje się tak dlatego, że wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca to stany, które mogą zwiększyć ryzyko udaru. A na to wszystko wpływa dieta.

Jeden z ekspertów zalecił spożywanie większej ilości jabłek i gruszek, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Dietetyk Rob Hobson powołał się na badanie opublikowane w czasopiśmie Atherosclerosis:

„To naprawdę interesujące badanie, które podkreśla ważną rolę, jaką owoce i warzywa odgrywają w zdrowiu serca, a w szczególności w ryzyku udaru mózgu. Badanie wykazało, że osoby spożywające najwięcej owoców i warzyw były o 13 procent mniej narażone na udar. Następnie naukowcy przyjrzeli się konkretnym gatunkom owoców. Okazuje się, że Ci, którzy regularnie spożywali jabłka i gruszki, byli o 11 procent mniej narażeni na udar mózgu niż ci, którzy nie mieli w swojej diecie tych owoców”.

W ramach badania zespół obserwował 74 961 uczestników, którzy jesienią 1997 roku wypełnili kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków. W tym czasie nie mieli udaru, choroby niedokrwiennej serca ani raka. Około 10 lat później sprawdzono stan zdrowia osób, które wzięły udział w badaniu.

W tym okresie odnotowano łącznie 4089 przypadków udarów, w tym 3159 zawałów mózgu, 435 krwotoków śródmózgowych, 148 krwotoków podpajęczynówkowych i 347 nieokreślonych udarów. Stwierdzono, że ci, którzy jedli najwięcej owoców i warzyw, byli najmniej narażeni na udar.

źródło: express.co.uk 

Powiązane artykuły

X