Nowa odmiana jabłek łączy Honeycrisp i Cripps Pink

WA 64 to jabłko o atrakcyjnym, różowym rumieńcu i doskonałych walorach smakowych, słodko-kwaśne i mocno chrupiące. Odmiana została wyhodowana przez Washington State University (WSU), powstała w wyniku skrzyżowania Honeycrisp i Cripps Pink.

Oczekuje się, że odmiana zostanie oficjalnie dopuszczony do komercyjnego licencjonowania tego lata, a do sklepów trafi w 2029 r. WSU wybierze partnera w nadchodzących tygodniach, aby udostępnić drzewa producentom w Waszyngtonie, a w 2024 r. uczelnia wybierze markę dla nowego jabłka.

„Mamy nadzieję, że dzięki WA 64 wypełnimy przestrzeń na rynku jabłek” — powiedział Jeremy Tamsen, dyrektor ds. innowacji i komercjalizacji w College of Agricultural, Human and Natural Resources Sciences WSU.

Skrzyżowana w 1998 roku, WA 64 została wybrana ze względu na wyjątkowe właściwości smakowe i przechowywania. Odmiana z różowym rumieńcem na żółtym tle jest nieco mniej twarda, ale znacznie bardziej krucha i soczysta niż Cripps Pink. WA 64 zachowuje również te doskonałe właściwości po ponad 6 miesiącach przechowywania w warunkach chłodniczych. Porównania sensoryczne z Honeycrisp pokazują, że WA 64 jest twardsza i ma nieco mniej kruchości i soczystości. Jeh słodycz i kwaskowatość są pomiędzy Cripps Pink a Honeycrisp. 

Po kilku miesiącach przechowywania w chłodni jabłko ma bardzo niewielki spadek jakości, szczególnie jędrności. Nadaje się na świeży rynek od kilku miesięcy po zbiorach pod koniec września do długoterminowego przechowywania.

„W smaku bardziej przypomina Cripps Pink niż Honeycrisp” – powiedziała Kate Evans, profesor i hodowca jabłek z WSU. „W konsumenckich testach smakowych ludzie woleli jego konsystencję od Crippsa. Jabłko to jest bardziej rześki niż Cripps Pink".

„Głównym celem naszego programu hodowlanego jest dostarczanie nowych i ulepszonych jabłek, które przemawiają do konsumentów i pracują dla branży jabłek w Waszyngtonie” – powiedział Evans.

źródło i fot. Washington State University

Powiązane artykuły

X