Kwaśne owoce lepsze?

Preferencje nie podlegają dyskusji, ale badaniom już tak … w tym wypadku na uniwersytecie w Wageningen w Holandii. Wynika z nich, że osoby, które lubią smakować kwaśnych potraw zjadają więcej owoców, niż ci którzy preferują słodkości (łatwiej im sięgnąć po batona lub np. mrożonki).
Wśród ludzi wyróżnia się często wiodące upodobanie do jednego ze smaków: słodki, słony lub kwaśny.  Celem badań było lepsze zrozumienie wyborów konsumentów także w skali krajów. Okazuje się, że 1/3 respondentów preferuje słone przekąski, 1/5 – słodkie, a tylko 1/10 kwaśne. Aż 40% konsumentów nie wykazuje szczególnych upodobań w tym zakresie.  
Z badań wynika też, że w Hiszpanie preferują słone potrawy, a Polacy kwaśne. Ważne jest przyzwyczajanie młodych ludzi do spożywania owoców, co w efekcie prowadzi do większej tolerancji na kwaśny smak w późniejszym czasie.  

Źródło: LEI Wageningen, fruchtportal.de
 

Powiązane artykuły

X