Klimatyczne ograniczenia w uprawie czereśni

W uprawie czereśni, tworzeniu nowych odmian tego gatunku i ich selekcji powinny być brane pod uwagę nowe czynniki. Ich rola wzrasta w cieplejszej strefie klimatycznej. Okazuje się bowiem, że nie tylko silne mrozy zimą są niekorzystne, o czym przekonaliśmy się niejednokrotnie, ale niedostateczne ochłodzenie  – również. Gatunek ten jest wrażliwy na zmiany klimatyczne, takie jak występowanie spadków temperatury zimą, a w przypadku ich braku owoce nie zawiązują, a także wysokie temperatury w maju/czerwcu, lipcu w roku poprzednim (podwójne owoce), wysokie temperatury podczas wegetacji w miesiącach kwiecień-sierpień (marnienie drzew).
Niewiele udokumentowanych danych wskazuje na związek ochłodzenia zimą i późniejsze owocowanie, ale obserwuje się wyraźnie, że w strefach klimatycznych o łagodnych zimach (temperatura 0˚C i/lub temperatury wysokie, jak np. w Kalifornii, Santiago w Chile, Korsyka) czereśnie kwitną, ale nie owocują. We Francji obserwowano obniżenie produkcji niektórych odmian w 2001 i 2007 roku na skutek łagodnych zim. Wiele w tym wypadku zależy od odmiany i należałoby się temu zjawisku przyjrzeć się bliżej. Kilka odmian już teraz wydaje się wrażliwych na brak mrozów zimą i reaguje spadkiem owocowania, np. ‘Burlat’, ‘Summit’, ‘Fermina’, Duroni 3’, ‘Skeena’, ‘Fertard’. Natomiast ‘Bellise’, ‘Coralise’, ‘Satin’, ‘Samba’, ’Ferdiva’ są mniej podatne na brak ochłodzenia w miesiącach grudzień-luty.
Podwójne owoce pojawiają się, gdy lato poprzedniego roku było bardzo upalne – powyżej 30˚C, zwłaszcza w czerwcu. Skłonność do podwójnych owoców zależna jest od odmiany. Występują one częściej na przewodniku i przypadku formy jaką jest gobelet. Zjawisku temu towarzyszy mniejsza żywotność drzewa, słabszy wzrost, osłabienie podkładki.
Źródło: Reussirfl 2007
 

Powiązane artykuły

X