We Francji zebrane zostanie 1,58 mln ton jabłek, tj. tylko około 4% mniej niż  2909 roku według szacunków ANPP. Sadownicy są zadowoleni, gdyż we wszystkich regionach zapowiada się dobre owocowanie.
We Francji spodziewane jest: 580 tys. ton ‘Golden Deliciousa’, 248 tys. ton ‘Gali’, 176 tys. ton ‘Granny Smitha’, 94 tys. ton ‘Breaburna’ oraz 88 tys. ton ‘Pink Lady’. Na mniejszą skalę uprawiane są ‘Renety’, a także ‘Fuji’, ‘Elstar’, ‘Jonagold’, ‘Jonagored’ oraz ‘Belchard Chantecler’, ‘Antares’, itp.

W tym sezonie sadownicy nie narzekali na warunki pogodowe i dzięki temu produkcja jest dobrej jakości pomimo deszczowej wiosny.

Aż 680 tys. ton jabłek rocznie trafia bezpośrednio do konsumentów, 130 tys. ton w ramach  cateringu, 300 tys. ton jest przetwarzane na soki i przeciery, a import wynosi 150 tys. ton. Eksport  dochodzi do  650 tys. ton jabłek. Francuskie jabłka trafiają do Wielkiej Brytanii (21%), Hiszpanii (17%) i Holandii (9%), na Bliski Wschód i do Azji (6–8%), Algierii (11%) i Rosji (4%).

Źródło: www.freshplaza.com, Katja Watson
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia