W Dolinie Loary we Francji zbiera się rocznie 400 ton jabłek (8,5 tys. ha). Wciąż jeszcze ‘Golden Delicious’, ‘Gala’ i ‘Granny Smith’ stanowią 50% produkcji. Zastanawiające jest, że coraz śmielej wkraczają do nasadzeń odmiany: ‘Ariane’, ‘Antares’, ‘Belchard® Chantecler’, ‘Choupette’, ‘Jazz’, ‘Tenation’, ‘Juliet’, ‘Honeycrunch’, ‘Pink Lady’, ‘Tentation’ i ‘Sundowner’. Czy to zapowiedź głębszych zmian w strukturze odmianowej jabłoni?

Owoce są sprzedawane przez 12 biur i 19 organizacji producenckich z Doliny Loary. Sadownictwo w tym regionie daje zatrudnienie 20 tys. pracowników sezonowych. Owoce z regionu są promowane ze wspólnym logo.
Źródło” Reussirfl 2010, „La pomne suurce d’emploi”, MB
 

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia