Jabłka „czarne diamenty” z Tybetu

 

Odznaczające się wyjątkowo ciemnym kolorem skórki jabłka Black Diamond uprawiane są w Tybecie na wysokości 3100 metrów. Jest to mutacja odmiany Red Delicious, a swój unikalny wygląd zawdzięcza bardzo dużym różnicom temperatur między dniem, a nocą, a także dużą ilością światła słonecznego i promieni UV.

Odmiana została wynaleziona w regionie Nyingchi w 2011 roku. Od tamtej pory obsadzonych zostało około  50 hektarów sadu. 20 000 drzew dało owoce po raz pierwszy w 2015 roku. Tegoroczna produkcja wyniesie około 50 000 kilogramów. Czarne diamenty wchodzą na rynek pod koniec października i są sprzedawane są przez około dwa miesiące.

Z racji na fakt, że możliwości chińskiej produkcji są ograniczone, a koszty dystrybucji dość wysokie, ceny za tą odmianę osiągają bardzo duże stawki. Sprzedawane są w opakowaniach po 6 lub 8 jabłek.

 

Źródło: http://www.rslny.com/

Komentarze  

0 #5 Piotr 2023-10-18 13:31
A po chu. Wam te drzewka jak tego nie wyhoduje cię w odpowiednim wyglądzie.....no raczej takich warunków w Polsce nie ma
Cytować
0 #4 Władysław 2023-10-18 06:43
Jestem zainteresowany kupnem dwuch sadzonek. Proszę o odp. Dziękuję.
Cytować
0 #3 Pille-Riin 2023-06-11 12:07
I do like to buy 2 trees.
Cytować
0 #2 Daniel 2022-06-26 20:40
Dzień dobry chciał bym kupić 2 sadzonki jest to możliwe jeśli tak to jaki był by koszt
Cytować
-1 #1 Rafal k 2020-11-05 17:56
Witam chcialbym kupic drzewka tej odmiany jest to możliwe??
Cytować

Powiązane artykuły

Jesienne cięcie korzeni

X