Jabłka modyfikowane genetycznie już dostępne

 

Pierwsze jabłka sprzedawane przez firmę Okanagan Specialty Fruits pod marką Arctic® zagoszczą na półkach supermarketów w Stanach Zjednoczonych w najbliższych tygodniach. Jabłka te są modyfikowane genetycznie, dzięki czemu nie ciemnieją po przekrojeniu. Pierwszy szerszej publiczności zostanie  przedstawiony zmodyfikowany wariant Golden Deliciousa, a w kolejce stoją nieciemniejące Granny Smith, Fuji oraz Gala.

Zmodyfikowano trzy odmiany: Golden Deliciousa otrzymując Arctic® Golden, Granny Smitha, czego wynikiem jest Arctic® Granny oraz Fuji uzyskując Arctic® Fuji. W przyszłości zaprezentowana zostanie także Arctic®  Gala, której próbne nasadzenia już owocują.

Genetycznie modyfikowane jabłka Arctic® nie brązowieją po przekrojeniu, co udało się uzyskać poprzez ograniczenie występowania w miąższu oksydazy polifenolowej – enzymu, który odpowiedzialny jest za inicjowanie procesu utleniania, w wyniku którego obrane owoce ciemnieją.

Pomysłodawcą i założycielem firmy Okanagan Specialty Fruits jest Neal Carter. Szukając pomysłu na zdobycie rynku, zdał sobie on sprawę, że powstrzymanie enzymu pozwoli mu sprzedawać jabłka we wcześniej pokrojonych plasterkach bez konieczności stosowania konserwantów. Prace nad projektem rozpoczęły się w 1996 roku, a pierwsze nasadzenia postały w Summerland w Kanadzie w 2003 roku.

I chociaż projekt powiódł się i jabłka wchodzą na półki sklepowe, nie wiadomo jak zareagują na nie konsumenci – wielu Amerykanów jest przeciwnych GMO. Jeszcze trudniej będzie zdobyć rynek europejski, ponieważ oprócz akceptacji konsumentów, trzeba będzie pokonać wiele przeszkód prawnych. Aby wprowadzić takie jabłko do obrotu, trzeba najpierw uzyskać pozytywną opinię od Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), co może nie być łatwe.

 

Źródło: Arcticapples, vrt.be

Komentarze  

0 #1 kk 2017-11-14 09:13
i to jest cała UE
zabraniając produkować ale można sprowadzać i konsumować...
o co chodzi? kasa kasa dla lobbystów
Cytować

Powiązane artykuły

X