Stark Delicious, jabłko na zimowe dni

O odmianie jabłoni ‘Stark Delicious’ mówią, że jej barwa ogrzewa zimą. Jak głosi chwyt reklamowy wnosi na stół słońce regionu Val Venosta, z którego pochodzi. Tamtejszy mikroklimat charakteryzują niewielkie opady, nasłonecznienie przez ponad 300 dni w roku i ekstremalne zmiany temperatury. Wszystko to sprawia, że dolina ta jest doskonałym miejscem dla wybarwiania jabłek.
‘Stark Delicious’ (lub ‘Red Delicious’) z południowego Tyrolu od 2006 r. może pochwalić się nazwą Chronione Oznaczenie Geograficzne. Sady znajdują się na wysokości 500–1100 m. Są nowoczesne mimo 100-letniej tradycji uprawy jabłoni w Val Venosta, w pełni nawadniane, chronione przed przymrozkami, a dzięki specyfice regionu mają wyjątkowy smak i kuszący kolor. Produkowane są metodą Integrowanej Produkcji lub ekologiczną.

‘Stark Delicious’ pochodzi od mutacji ‘Delicious’ ze stanu Iowa (USA) z 1921 roku. Owoce są ciemnoczerwone, wydłużone, średniej wielkości do dużych. ‘Stark Delicious’ jest chrupiący, soczysty, słodki, z aromatem typowym dla tej odmiany. Dojrzewa w połowie września, a przechowuje się do maja. Jest smaczny świeży, a także nadaje się do sałatek owocowych, deserów i ciast.

Źródło: www.vip.coop, freshplaza.com, Maria Luigia Brusco
 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X