Stowarzyszenie Ukrsadprom informuje, że w pierwszej połowie 2018 roku Ukraina wyeksportowała owoce o wartości 100 mln dolarów, co jest wartością o 59% większą niż w analogicznym okresie 2017 roku.  Największym odbiorcą ukraińskich owoców jest Polska. Obrót wyniósł 11,2 mln dolarów. 

Eksportowane orzechy włoskie miały wartość 64 mln dolarów, mrożone owoce jagodowe 23 mln dol., jabłka i gruszki 8 mln dol. W szczególności, w porównaniu do ubiegłego roku wzrósł eksport orzechów – z 12 do 19 tysięcy ton, a jabłek i gruszek – z 6 do 24 tysięcy ton, dostawy owoców jagodowych nieznacznie spadły – z 17 do 14 tys. ton.

Głównym odbiorcą produktów ukraińskich jest Unia Europejska. Eksport do UE stanowi ponad 60% całości. Przez sześć miesięcy 2018 roku Ukraina najwięcej zarobiła na eksporcie owoców handlując z Polską. Obrót wyniósł tu 11,2 mln dol.  Na drugim miejscu znalazła się Francja – 9,9 mln dol. Niewiele mniej zaimportowała Turcja – obrót wyniósł 9,3 mln dol. Wartość eksportu do Białorusi wyniosła 8,0 mln dol.

Ukraińskie jabłka sprzedawane są w większości na Białoruś (46% wartości dostaw), Mołdawii (21%) i Szwecji (10%). Średnia cena eksportowa ukraińskich jabłek przekraczała w tym roku średnio 340 dolarów za tonę (1273 zł/t). Jednak stawka ta była bardzo zróżnicowana w zależności od kierunku wywozu. W przypadku Białorusi było to około 300 dol/t (1123 zł/t), a Szwecji ponad 900 dol/t (3371 zł/t).

W przypadku innych produktów eksportowych: średnia cena eksportowa ukraińskiego orzecha to 3400 dol/t, mrożonych owoców jagodowych około 1590 dolarów za tonę, czyli 5956 zł/t.

 

Źródło: Ukrsadprom

fot.pixabay

Ostatnie ogłoszenia