Produkcja jabłek w Chile

 

W lutym zostaną podane oficjalne szacunki dotyczące zbiorów jabłek na półkuli południowej. Jak na razie mówi się, że zbiory w Chile zmniejszą się z powodu suszy i spadku powierzchni plantacji. Będzie to oznaczać szósty z kolei rok spadku powierzchni, gdy producenci przechodzą na bardziej dochodowe uprawy, takie jak czereśnie i orzechy. Według grudniowych szacunków USDA produkcja może wynieść  1,1 mln ton. Prognozuje się, że eksport spadnie o 45 000 ton i wyniesie 660 000 ton. 

W sezonie 2018/2019 Chile wyprodukowało 1 250 000 ton jabłek. Wówczas produkcja zmniejszona została przez niekorzystne warunki pogodowe o 5%.

Powierzchnia jabłoni w Chile, której szczyt w 2013 roku wynosił 37 545 ha, zmniejsza się od tego czasu w tempie 600 ha rocznie. Proces ten można wyjaśnić niską opłacalnością sadów posadzonych tradycyjnymi klonami Gali i Fuji, niższą jakością owoców z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, ograniczonym obszarem nowych odmian klubowych oraz nowymi nasadzeniami czereśni kosztem jabłoni – ich produkcja jest bardziej opłacalna niż jabłek.

Chilijskim sadownikom we znaki daje się nieprzewidywalna pogoda. Prognozowany scenariusz klimatyczny dla głównych regionów produkujących jabłka, między innymi O'Higgins i Maule, będzie charakteryzował się wzrostem temperatury i spadkiem opadów (AGRIMED, 2017). W tym czasie ekstremalne zdarzenia, takie jak intensywne przymrozki (2013, 2014, 2016, 2019), opady poza sezonem (grad 2018 r.) lub wyjątkowa susza, która dotyka centralnego obszaru Chile od 2006.

Wielu producentów decyduje się przechodzić na produkcję czereśni. Jednak ci, którzy nadal zajmują się jabłoniami, nie zmniejszają starań o jakość. Na stronie tamtejszego związku producentów owoców czytamy, że uzależnienie od eksportu przez oddalenie od głównych rynków docelowych wpływa na konieczność utrzymywania najwyższej jakości jabłek produkowanych w tym kraju. Muszą one spełniać najwyższe standardy jakości, smaku, koloru i wielkości, aby zapewnić jak najlepsze zwroty. Z tego względu utrzymuje się rozległą ochronę, aby zmniejszyć straty spowodowane różnymi zmianami i starzeniem się. Jednak drastyczne zmiany klimatu, które ujawniają się w ostatnich latach, przyniosły nowe wyzwania.

 

Źródło: simfruit.cl, redagricola.com

Powiązane artykuły

Czy Twoja gleba ma już paszport?

Czy czeka nas parchowy rok?

Po co przechowywać jabłka po gradzie?

Sadownicy polują

X