Inteligentne szklarnie, w których rośliny same się uprawiają?

 

W rosyjskim Nowosybirsku powstała inteligentna szklarnia, która praktycznie sama uprawia rośliny. Idea jest prosta, chodzi o to, by produkować ekologiczne warzywa i owoce przez cały rok nawet w tak trudnych warunkach jakie panują na Syberii. Zastosowanie technologii cyfrowej pozwala uprawiać owoce i warzywa osobom, które nie mają doświadczenia w tej dziedzinie.

 W Nowosybirskim akademickim parku znajduje się eksperymentalna szklarnia, w której uprawiane są ekologiczne warzywa i owoce. Rośliny rosną tam w naturalnej glebie, a podczas ich uprawy w ogóle nie stosuje się środków chemicznych.

Szklarnia w Nowosybirsku wyróżnia się nie tylko ekologicznymi metodami uprawy.  Dzięki zastosowaniu technologii cyfrowej nawet osoby, które nie są zaznajomione z agronomią, mogą uprawiać warzywa i owoce. Wystarczy nacisnąć guzik a system wykorzystuje czujniki do monitorowania temperatury, wilgotności, poziomu oświetlenia i automatycznie je reguluje, dbając też o odpowiednie nawodnienie.

Jak zapewniają twórcy w takich szklarniach, nawet w surowe zimy syberyjskie, pięknie rosną truskawki i pomidory, które właściciele gospodarstw sprzedają do sklepów i restauracji w mieście. 

Rośliny są uprawiane w izolowanym środowisku, więc nie trzeba ich leczyć przed szkodnikami i chorobami zakaźnymi przenoszonymi przez wiatr, owady lub inne rośliny. Teoretycznie infekcja może wystąpić np. przy szczepieniu pomidorów, ale jeśli wszystkie uprawy w szklarni są zdrowe i nie mają kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym, ryzyko infekcji jest zminimalizowane. Główne niebezpieczeństwo chorób roślin w tym przypadku wiąże się z niewłaściwą opieką - nadmierną wilgotnością, nagłymi zmianami temperatury, ale nad wszystkim czuwa system kontroli, który sam wyrównuje wszystko automatycznie. Cały proces można kontrolować zdalnie - za pomocą komputera lub smartfona.

Kompaktowe rozmiary umożliwiają uzyskanie dość dużych plonów na ograniczonym obszarze. Moduły można montować zarówno w piwnicach, jak i na dachach domów, w opuszczonych magazynach lub obiektach przemysłowych, pionowo lub poziomo, racjonalnie wykorzystując przestrzeń.

Do roślin umieszczonych w paletach kilka razy dziennie dostarczana jest woda z nawozami, która nawilża korzenie rośliny, która posadzona jest w torfie, który wprawdzie nie zawiera składników odżywczych, ale jest potrzebny do utrzymania systemu korzeniowego.

Na wzrost roślin ma wpływ temperatura, wilgotność, skład powietrza i nawozy. Dla każdej uprawy technolodzy opracowują specjalny program, który informuje kiedy należy podlać roślinę lub zmienić natężenie oświetlenia. Dzięki aplikacji można kontrolować liczbę owoców, ich słodycz, a nawet zawartość witamin.

System automatycznej regulacji klimatu, żywienia i światła wymaga minimalnego zaangażowania człowieka. Jedna osoba może łatwo przeprowadzić konserwację szklarni o powierzchni 100 m2. Termin montażu takiej konstrukcji wynosi od dwóch do trzech miesięcy. 

Podczas uprawy roślin nie stosuje się pestycydów i agrochemikaliów. Warzywa i owoce są dostarczane do sklepów i restauracji w ciągu 1-1,5 godziny po ich zebraniu, dlatego obróbka chemiczna w celu zwiększenia trwałości nie jest również wymagana. Produkcja w szklarni jest sterylna, pracownicy wchodzą do środka tylko w kombinezonie. Dzięki pełnej automatyzacji i możliwości zdalnego sterowania, obecność człowieka jest ograniczona do minimum, przez co łatwiej zachować sterylność.

Źródło: Hightech

 

Komentarze  

+1 #1 ros 2020-05-13 23:11
Rewelacja ! I myślę że wszystko to prawdą być może...
Cytować

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X