Glen Mor: Nowa odmiana maliny odporna na choroby

 

24 sierpnia na targach Fruit for the Future 2020 w Szkocji została zaprezentowana nowa odmiana maliny, wyokiej wydajności, odporna na zgniliznę korzeni oraz posiadająca owoce wyjątkowej jakości.

Nowa odmiana maliny o nazwie Glen Mor została stworzona przez Instytut Jamesa Huttona w Dundee, przy wsparciu Konsorcjum hodowli malin Wielkiej Brytanii i rządu Szkocji.

– Wśród trzech nowych odmian malin, które James Hutton Limited wypuścił na rynek w 2020 roku, Glen Mor jest odmianą maliny, na którą czekał przemysł, z markerem genetycznym Rub118b nadającym odporność przed zgnilizną korzeni malin” – powiedziała Nikki Jennings, plantatorka malin z Hutton.

Zgnilizna korzeni jest niszczycielska dla malin w regionach o klimacie umiarkowanym i przy obecnie dostępnej ochronie nie można jej wyplenić z porażonych gleb. Aby uciec przed niebezpiecznym patogenem wielu plantatorów zdecydowało się przejść na produkcję malin w doniczkach, która jest kosztownym systemem uprawy.

Glen Mor 345x250 1

Stworzenie odmiany maliny odpornej na gnicie korzeni od dawna było głównym celem Instytutu Jamesa Huttona. Dr Julie Graham spędziła ponad dziesięć lat, opracowując pierwszą mapę powiązań genetycznych maliny, a następnie identyfikując markery molekularne, które łączą ważne cechy z regionami genetycznymi. 

Sadzonki Gren More rosły sześć lat na działce z glebą zaatakowaną przez zgniliznę korzeni i nie wykazały żadnych objawów choroby, pomimo powodzi, która przez kilka sezonów zalewała plantację.

Owoce Glen Mor mają wyjątkową jakość, wydajność i smak, a ze względu na swój rozmiar są ekonomiczne w zbieraniu. Smak Glen Mor został opisany przez Nikki Jennings jako „owocowy i słodki, ale z równowagą kwaskowatości i nut kokosowych.

- Jesteśmy bardzo podekscytowani wypuszczeniem Glen Mor jako naszej pierwszej odmiany z markerem zgnilizny korzeni, łączącej odporność z doskonałą jakością handlową. Odporność na gnicie korzeni daje producentom możliwość powrotu do uprawy w glebie, co oznacza obniżenie kosztów produkcji. – podsumowwała Jennings.

Źródło: The James Hutton Institute

Powiązane artykuły

X