Jabłka, których miąższ nie brązowieje po przecięciu czy obiciu

 

Okanagan Specialty Fruits (OSF) rozpocznie sprzedaż jabłek modyfikowanych gentycznie marki Arctic Apple w sklepach wielobranżowych w Stanach Zjednoczonych.

Jabłka GMO z miąższem, który nie brązowieje w kontakcie z tlenem, są sprzedawane w plasterkach w opakowaniach po 140 i 280 gramów. W tej chwili linia Arctic Apple oferuje plastry jabłek odmian Golden i Granny Smith, jednak jak zapewnia firma jesienią 2021 roku na rynku pojawią się też jabłka odmiany Fuji.

Opakowanie ma takie rozmiary, aby służyć jako zdrowa alternatywa dla wysokowęglowodanowych przekąsek dostępnych w sklepach ogólnospożywczych. W porównaniu ze zwykłymi jabłkami plasterki jabłka arktycznego zachowują swój wygląd, podczas gdy zwykłe jabłka szybko brązowieją i wyglądają mniej zachęcająco.

W tych odmianach specjalnych gen odpowiedzialny za brązowienie jest „wyłączany”. Dzięki temu plastry nie zmieniają się po krojeniu, dłużej przechowywane są na półce i nie tracą wyglądu

Firma reklamuje swój produkt jako zdrowa i świeża przekąska o wspaniałym smaku.

„Jabłka Arctic® mają taką samą wartość odżywczą jak jabłka konwencjonalne - Arctic® Granny lub Arctic® Golden mają porównywalny poziom składników odżywczych, co odmiany, z których zostały wyhodowane.” – możemy przeczytać na stronie firmy.

Według OSF takie rozwiązanie powinno przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności, ponieważ niejednokrotnie zdarza się, że ludzie jedzą pół jabłka, po czym gdy zbrązowieje i nie wygląda dobrze wyrzucają owoc do kosza. Jabłka arktyczne nie brązowieją i pozostają dłużej świeże.

Źródło: Freshfruitportal, fot. arcticapples

Komentarze  

+1 #4 Roman 2020-10-20 15:29
Aj waj jaka nowość.
odmiany z wyższą zawartościa Wit c też nie brązowieją i nie trzeba im nic wyłączać i bić piany
Cytować
0 #3 Green25 2020-10-20 15:24
Życzę powodzenia , majstrowanie nad czymś co jest według niektórych nie doskonałe jest tzw. wiezieniem drzewa do lasu ,ale to tylko moje skromne zdanie....
Cytować
+1 #2 e-sadownictwo.pl 2020-10-20 13:27
Oczywiście w większości przypadków organizmów modyfikowanych genetycznie ingerencja polega na dodaniu genów, które dają roślinie jakieś właściwości, np. odporność na szkodniki, choroby itp. W jabłkach Arctic zmodyfikowano oryginalne DNA i dzięki temu w tkankach owoców wyhamowana została produkcja oksydazy fenolowej, która uwalnia się w trakcie uderzenia czy przecięcia jabłka odpowiada za ciemnienie miąższu.
Cytować
0 #1 Genek 2020-10-20 11:24
Nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie informacja że modyfikacja genetyczna może polegać na " wyłączeniu " jakiegoś genu, to nowość.
Cytować

Powiązane artykuły

X