Zmiany klimatu, a sadownictwo (2)
Wilgotność klimatu
Ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost i dobre owocowanie była i jest wilgotność klimatu. Przeciętnie suma opadów rocznych w kraju wynosiła w minionych dziesięcioleciach około 550 mm, największe odnotowywano w lipcu, średnio około 80 mm, najmniejsze w lutym – około 26 mm. Ilość tę uznawano wówczas za wystarczającą i tylko na gruntach przepuszczalnych zauważano niedobory wody [Goldberg 1939]. Z analizy uzyskanych danych wynika jednak, że występowały duże różnice w wysokości rocznych opadów, czyli lata wilgotne (1930 rok – 738,3 mm) i suche (1920 rok – 459 mm). Przed II wojną światową zdarzały się już sady nawadniane, jeśli właściciele zauważyli dobroczynny wpływ wody na wysokość plonu owoców (na przykład Nowa Wieś) [Słowińska 2007].
Tabela 1. Średnie miesięczne opady odnotowane w Warszawie
Lata | Średnie opady w poszczególnych miesiącach w mm | Suma | |||||||||||
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||
1881-1930* |
35 |
26 |
32 |
40 |
48 |
60 |
84 |
72 |
44 |
37 |
38 |
38 |
555 |
1910 | 32,4 | 10,1 | 10,1 | 30,3 | 45,5 | 46,1 | 131,9 | 136,2 | 33,0 | 14,1 | 31,4 | 23,6 | 544,6 |
1920** | 51 | 28 | 27 | 12 | 30 | 51 | 96 | 103 | 44 | 4 | 2 | 11 | 459 |
1927 | 25,4 | 15,5 | 28,4 | 74,7 | 37,9 | 75,2 | 139,4 | 63,5 | 51,2 | 25,1 | 51,6 | 4,1 | 592 |
1929 | 10,0 | 10,8 | 17,7 | 14,8 | 73,9 | 67,6 | 75,4 | 68,0 | 30,5 | 44,7 | 53,0 | 39,7 | 510,1 |
1930 | 14,5 | 10,6 | 45,4 | 56,7 | 53,3 | 9,8 | 115,0 | 176,1 | 82,1 | 69,5 | 64,3 | 41,0 | 738,3 |
1934 | 14,7 | 8,2 | 35,1 | 29,1 | 45,4 | 65,9 | 165,9 | 63,2 | 47,6 | 53,6 | 71,9 | 29,0 | 629 |
1937 | 23,3 | 49,3 | 69,2 | 41,5 | 15,5 | 61,5 | 52,9 | 74,9 | 33,0 | 12,9 | 73,7 | 35,0 | 542,7 |
1960* | 51,7 | 27,3 | 32,5 | 30,9 | 32,3 | 73,8 | 140,6 | 110,3 | 24,2 | 55,7 | 28,0 | 34,6 | 542 |
Źródło: Roczniki meteorologiczne z lat 1910, 1927, 1929, 1930, 1934, 1937;
*Pawłowski 1962;
** „Gazeta Rolnicza”, Mapa opadów z lat 1920–1925
Tabela 2. Średnie wartości temperatury i opadów rocznych w różnych miastach Polski w latach 1881–1930
Miejscowość | Wysokość n.p.m. | Średnie temperatury w °C | Suma opadów rocznych | ||
styczeń | lipiec | rok | |||
Warszawa | 112 | –2,9 | 18,6 | 7,8 | 530 |
Suwałki | 180 | –4,9 | 17,9 | 6,2 | 649 |
Zielona Góra | 151 | –1,3 | 18,1 | 8,2 | 636 |
Radom | 170 | –2,6 | 18,7 | 8,0 | 590 |
Lublin | 200 | –3,5 | 18,4 | 7,4 | 551 |
Wrocław | 147 | –1,1 | 18,8 | 8,7 | 585 |
Kraków | 231 | –2,5 | 18,8 | 8,2 | 721 |
Źródło: Atlas Klimatyczny Polski 1971
Temperatury w regionie grójeckim nie różniły się znacząco od przeciętnych w Polsce, można zatem powiedzieć, że klimat nie był bardziej sprzyjający dla uprawy drzew i krzewów owocowych niż w innych częściach kraju, natomiast odnotowano mniejszą ilość opadów, co należy uznać za czynnik niekorzystny w produkcji sadowniczej (tab. 2).
Wiatry
Kolejnym składnikiem klimatu są wiatry. Klimat kontynentalno-morski w Polsce z biegiem czasu stawał się coraz bardziej suchy, kontynentalny: „Wiatr (...) pozbywa się użytecznych swych własności w przedzieraniu się przez Góry Szląskie, a przebywając dość obszerne zamiecie piaskowe wprzód niźli dosięgnie ziem rozpościerających się nad (...) Pilicą i Wisłą, nabywa tej suchości i ostrości właściwej wiatrom marcowym, który nie tylko roślinom (...) wpływ szkodliwy wywiera. Jakoż drzewa mają na części pnia ku zachodowi obróconej, korę zmarszczoną, chropowatą i popękaną” [Giżycki 1845]. W rejonie grójecko-wareckim przeważają wiatry z kierunku zachodniego (około 15% przy 8-kierunkowej róży wiatrów) [Lijewski 1968], najrzadziej wieją wiatry z północy i północnego-wschodu.
Warto dodać, że w strefie zboczowej Wisły od kilkuset lat panował specyficzny mikroklimat, który sprzyjał zakładaniu sadów, co potwierdza się również w powiecie grójeckim przylegającym od wschodu do jej koryta [Pająkowski 2000], a od południa do Pilicy. Przyjmuje się, że poza pasem nadwiślańskim, klimat nie był szczególnie sprzyjający dla sadownictwa, i nie wpłynął zasadniczo na jego rozwój w Grójeckiem.
Gleby
Drugim ważnym, zwłaszcza w XIX stuleciu, czynnikiem rozwoju sadownictwa krajowego były gleby. Ukształtowanie terenu w powiecie grójeckim jest raczej płaskie, z niewielkimi wzniesieniami do 160 m n.p.m., a obszary położone najniżej, w pradolinie Wisły i Pilicy, rozciągają się na wysokości około 90 m n.p.m. Poniżej warstw glebowych znajduje się pokład lodowcowy z grubym złożem gliny z marglem. Okresy ociepleń między zlodowaceniami spowodowały warstwowe odkładanie się piasków, dlatego gliny i piaski występują jeden nad drugim. W Grójeckiem spotyka się też głazy narzutowe. Działanie wód polodowcowych spowodowało wymycie glin i wyrównanie terenu [Goldberg 1939; Geografia Polski. Środowisko przyrodnicze 1999].
Profesor E. Jankowski pisał, że w powiecie przeważają gleby bielicowe i pseudobielicowe: „na podłożu z twardej bezwapiennej gliny, tak jak podwarszawska, sprzyja gruszom i wiśniom, jabłonie mniej się na niej darzą. Jakoż i w Błędowie grusze rosną bujnie i zdrowo, o ile nie noszą w sobie uszkodzeń mrozowych z roku 1929” [„Ogrodnik” 1934, s. 291]. Bielice powstają na płaskich terenach gliniasto-morenowych. Na skłonach obok nich pojawiają się czerwone gliny. Typowa dla rejonu jest bielica nadrzeczna na różnych podłożach. Procesowi bielicowania nie podlegają jednak piaski, obecne głównie w pradolinach rzek [Goldberg 1939]. Występują tam też mady i gliny innego pochodzenia: „szereg ośrodków sadowniczych spotykamy tam, gdzie Wisła rozszerza swe koryto, zalewając pewne przestrzenie podczas powodzi i osadzając na nich mady. Mady te specjalnie nadają się do hodowli śliw i jabłoni. W miejscowościach, gdzie Wisła jest obwałowana, spotykamy sady czereśniowe (Brzumin, Siedzów)” [Celichowski 1935].
Gleby w Grójeckiem charakteryzują się niejednorodnością, zmiennością, małą zawartością wapnia i potasu, dużą przepuszczalnością, przewiewnością, ale mają nieco zbyt grubą strukturę i nie najlepsze właściwości absorpcyjne. Gleba w powiecie grójeckim zawiera próchnicę dobrego gatunku, ale jest uboga w składniki chemiczne, mimo dobrego składu mineralnego. Zalecane było dodatkowe nawożenie fosforem i potasem oraz wapnowanie.
Źródło: Piliszek-Słowińska B., "Czynniki rozwoju sadownictwa w regionie grójecko-wareckim do 1939 roku", Praca doktorska, Skierniewice 2008