Problemy z jakością polskich owoców w Rosji?

w rozładunku jabłka rJak donosi rosyjski serwis informacyjny rg.ru (Rossijskaja Gazieta) spośród 6000 ton owoców i warzyw z przekroczonym poziomem zawartości azotanów wykrytych od początku roku, około 4000 t pochodziło właśnie z Polski. Jak podkreśla serwis, takie przypadki nie są rzadkością. Według danych Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji – Rossielchoznadzor w zeszłym tygodniu przebadano 419 próbek zagranicznych i rosyjskich produktów, w tym winogrona, śliwki, brzoskwinie, gruszki i nektarynki. Z 369 próbek zagranicznych owoców i warzyw, przekroczone dopuszczalne progi zawartości związków chemicznych wykryto w 21 próbkach. W rosyjskich produktach z 50 próbek nie wykryto żadnego takiego przypadku.

Serwis informacyjny podkreśla, że zagraniczne owoce i warzywa w przeciwieństwie do rosyjskich mają podwyższoną zawartość pestycydów i azotanów. Jednak nie podaje precyzyjnie, w których produktach: owocach czy warzywach znajdowały się przekroczenia dozwolonych poziomów, oraz w których przypadkach dotyczyły one pestycydów, a w których azotanów. Nieścisłości jest więcej. Wymieniona przez Rossielchoznadzor lista owoców, którą cytuje serwis rg.ru nie przedstawia typowych polskich produktów eksportowych, natomiast zarzuty stawiane w artykule kierowane są tylko wobec polskich produktów.

Powiązane artykuły

X