Waldemar Żółcik: Galant tuż przed zbiorem
Pan Waldemar Żółcik planuje już zbiór Galanta, którego uprawia w ekologii. Chcieliśmy sprawdzić, jak wygląda rumieniec na chwilę przed zbiorem i czy rzeczywiście jest intensywnie różowy.
Galant to parchoodporna odmiana pochodząca ze Szwajcarii. Zwraca na siebie uwagę bardzo ciekawym kolorem rumieńca, który w pełni dojrzałości jest intensywnie różowy. Przetchlinki wyraźnie widoczne. Podczas wegetacji na owocach jest matowy nalot. Smak słodki, nabiera aromatu podczas przechowywania, miąższ jędrny.
Plonuje corocznie i obficie, jak i Gala. Z tego względu konieczne jest stosowanie silnego przerzedzania. Przechowuje się również bardzo dobrze. Wzrost niezbyt silny (podobieństwo również w tym aspekcie do Gali). Pochodzi ze skrzyżowania niemieckiej odmiany Resi (nazwa pochodzi od „odporna na choroby”, słodki smak, jędrny miąższ) oraz francuskiej Delbard Jubilée, również odpornej na choroby.
Pan Żółcik uprawia Galanta w produkcji ekologicznej na dwóch kwaterach. W młodszym nasadzeniu zastosował konstrukcje w kształcie litery V, te drzewka były nawadniane. Natomiast na starszej kwaterze, nie miał możliwości korzystania z nawodnienia. Jak wygląda plonowanie? Zapraszamy do obejrzenia:
Komentarze
W sadzie ekologicznym oprócz środków zarejestrowanych do uprawy ekologicznej, równie ważne jest budowanie odporności roślin i populacji organizmów pożytecznych. Nawet w sadach konwencjonalnych organizmy pożyteczne potrafią sobie poradzić z presją mszyc. W przypadku jabłoni warto wybierać odmiany odporne na choroby. Na rynku jest wiele odmian parchoodpornych. Polecam również wysłuchać wykład Pani Solarskiej o preparatach mikrobiologicznych: https://www.youtube.com/watch?v=Fy_upD5JUVg
Dzień dobry,
ta kwatera Galanta z konstrukcją V jest przy wiejskiej drodze, ale niestety mikrofon zbiera dźwięk i stąd taki efekt. Pozdrawiamy