Topic-iconCarola

2011/01/31 21:33 #1382 przez ANDRZEJJERZY
Carola utworzona przez ANDRZEJJERZY
Ma ktoś może grusze Carola. Ma podobno dużą wytrzymałość na mróz, jest mało podatna na choroby kory i drewna oraz zalecają ją do nasadzeń tam gdzie innych wrażliwych odmian nie można uprawiać. Warto ją sadzić?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/09/07 09:04 #5592 przez Wiewiórka
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Uważam, że warto sadzić tę odmianę. Jest to odmiana deserowa, jesienna, wcześnie wchodząca w okres owocowania i obficie owocująca. Owoce są duże lub bardzo duże, skórka zielona, gładka, po dojrzeniu żółtozielona pokryta od strony nasłonecznionej, czerwonobrązowym rumieńcem. Czasem ordzawiona. Miąższ jest żółtobiały, zwięzły, średnio ziarnisty, soczysty, bardzo aromatyczny, kwaskowato-słodki. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowa września. Odporna na mróz. Polecana zarówno do uprawy towarowej jak i amatorskiej, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/01/19 17:19 #5637 przez Rafael26
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Grusza Carola - drzewo tej odmiany rośnie umiarkowanie silnie koronę ma wzniesioną, średnio się zagęszcza bardzo łatwa w formowaniu. Konary boczne odchodzą od przewodnika pod szerokim kątem. W wyniku tego że wytwarza bardzo dużo pionowych pędów jednorocznych wymaga ciecia w okresie letnim. Owoce tej odmiany są dość duże, stożkowate niesymetryczne i wydłużone. Skórka jest zielona gładka. Odmiana jesienna deserowa, polecana zarówno jako do uprawy towarowej jak i amatorskiej, zwłaszcza w chlodniejszych regionach. bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie i przeważnie regularnie. Jest mrozo odporna, jeżeli chodzi o parch średnio odporna, bardzo wrażliwa na zarazę ogniową. Mao podatna na choroby drewna i kory.
owoce zbiera się w połowie września, do spożycia nadają się po 3 tygodniach od zbioru. Przechowywanie w chłodni najpóźniej do końca stycznia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.195 s.
X