Topic-icon isolda

2011/04/15 10:15 #4343 przez akaritox
isolda utworzona przez akaritox
Jak plonuje, jak smakuje,wady i zalety ktoś coś może cokolwiek o niej powiedzieć?
I. na pigwie a na kaukaskiej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/08/29 10:53 #5567 przez Wiewiórka
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jest to odmiana deserowa, która wcześnie owocuje. Co rok obficie plonuje. Odporna jest na parcha i mączniaka. Wrażliwa jest na zarazę ogniową. Owoce są średnie i duże, wydłużone, zielonożółte z ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jest masłowy, soczysty i bardzo smaczna. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych oraz na glebach średnio żyznych. Jest odmianą mrozoodporną. W następnym roku po posadzeniu, przed ruszeniem wegetacji, należy wykonać cięcie formujące. Posadzona na lekkich glebach powinna być ściółkowana obornikiem bądź ziemią kompostową.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/01/19 17:30 #5638 przez Rafael26
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Isolda należy do grusz zachodnich. odmiana o wczesnej porze dojrzewania powstała w wyniku krzyżówki odmian Julius Guyot i Lipcówka Kolorowa. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie dokona stożkowata dość luźna, bardzo łatwa do formowania. owoce od średnich do dużych o kształcie dzwonkowatym, lekko wydłużone. Skórka zielona po dojrzeniu przebarwia się na żółto. Jeżeli chodzi o smak jest słodko-kwaskowaty. Jest to odmiana letnia dojrzewająca w kilka dni po Lipówce koralowej polecana bardziej do nasadzeń amatorskich. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie z tendencją do przemienności, szczególnie po obfitym owocowaniu.
Zarówna jak i na mroź i na parcha średnio odporna a wrażliwa na zarazę ogniową. Do spożycia zaraz po zbiorze nie przechowuje się jej długo zwykle do 4 tygodni.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.961 s.
X