Topic-icon azjatyckie

2011/12/15 22:15 #5320 przez akaritox
azjatyckie utworzona przez akaritox
U kogo zamówić trochę azjatyckich grusz?
Myśle wsadzić eksperymentalną kwaterę szinseki lub hojuro ( wiem , sory za pisownie :PP ) 1,4 na 3,8m , plus nawodnienie.
Jak znoszą cięcie te gruszki?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/09/05 12:09 #5587 przez Wiewiórka
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
'Shinseiki' – jest to japońska odmiana gruszy, o wczesnym terminie dojrzewania owoców. Drzewa mają średnio silny wzrost. Odmiana ta jest bardzo plenna, owoce są średniej wielkości, kuliste, spłaszczone, mają żółtozieloną, gładką skórkę, miąższ jest kruchy, soczysty, średnio słodki z dużą zawartością kwasów, smaczny. Owoce tej odmiany można przechowywać w chłodni do 2 miesięcy.

'Chojuro' – jest to odmiana średnio wczesna. Drzewa mają średnio silny wzrost, tworzą rozłożyste korony. Jest to odmiana bardzo plenna. Owoce są kuliste, spłaszczone, średniej wielkości lub duże, mają skórkę brązową, twardą, miąższ jest mniej soczysty niż u innych odmian. Owoce tej odmiany można przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/01/19 12:26 #5635 przez Rafael26
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Grusze azjatyckie nie mają jakiś wymagań specjalnych co do ciecia. Aczkolwiek mają bardzo luźna koronę i nie ma potrzeby by je bardzo silnie przycinać. Jeżeli chodzi o walory smakowe nie są bardzo smaczne z wyglądu przypominają małą piłeczkę. Myślę że kupić by można było je u szkółkarzy aczkolwiek nie jestem pewien czy nie są zastrzeżone. Można by było się dopytać pani dr Doroty Kruczyńskiej w Instytucie Ogrodnictwa, lub dr Anny Wawrzyńczak.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/09/02 19:49 #6144 przez elajot
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
A czy ktoś wie cokolwiek na temat odmiany komoi? Kupiłam na targach drzewko, ale nigdzie nie jest w necie opisane, a etykietka była tylko rysunkowa i to niemiecka.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.193 s.
X