Topic-icon Czy soki tłoczone przez firmy zewnętrzne są dobrej jakości?

2012/01/05 13:18 #5360 przez mateusz1977
Od pewnego czasu coraz bardziej popularne jest w Polsce tłoczenie soków przez firmy zewnętrzne. Popyt na tego typu soki są z roku na rok coraz większe i cieszą się dużą rzeszą zwolenników zdrowych i dobrych soków. Osobiście spotkałem się z takimi sokami w 2003 roku w Niemczech i opakowania były identyczne, wtedy dla mieszkańców zachodnich landów również ta forma bardzo się podobała.
Ale oprócz pewnych plusów za tego typu produkcją idą również i minusy.
Jednym z najniebezpieczniejszych czynników może być wysoka zawartość patuliny. I jeśli wystąpi jej duża kumulacji trzeba sobie odpowiedzieć z jakiego materiału został ten sok zrobiony. Czy sadownicy produkujący tego typu soki sprawdzają lub przynajmniej wybiórczo robią analizy na jej zawartość. Patulina jest wbrew pozorom jeśli jest jej duża kumulacja w soku bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Patulina jest toksyną wykazującą właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. W stężeniach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka może występować przede wszystkim w jabłkach i ich przetworach. Może występować również w innych produktach, głównie dotkniętych brunatną zgnilizną owoców, np. w winogronach, gruszkach, bananach, brzoskwiniach, ananasach, morelach i pomidorach. Jest oporna na działanie wysokich temperatur oraz wykazuje dość dużą stabilność w środowisku kwaśnym (źródło www.wikipedia.org )

Dwa istotne czynniki na które należy zwrócić uwagę to jakość owoców użytych to tłoczenia soku i sprzęt do tłoczenia czy jest odpowiednio wyczyszczony, w pełni sprawny i zdezynfekowany pomiędzy tłoczeniami.

Więc czy to jest zdrowe tak jak pisze na opakowaniu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/01/07 16:20 #5361 przez turboptys
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Sok z tłoczonych jabłek jest tak zdrowy jakie użyte zostaną do tego owoce i w jakim stanie czystości jest sprzęt. Ale skoro kolego pytasz o zdrowotność tych soków ze względu na patulinę to powinieneś pójść dalej i zapytać czy w ogóle owoce są zdrowe ponieważ patulina nie pojawia się w wyniku tłoczenia soków ale w chwili wytworzenia produktów ubocznych metabolizmu grzybów jakimi zarażone są owoce a te mogą być już zarażone w sadzie a nie podczas tłoczenia.

Porównując jednak sok z koncentratu a sok tłoczony to chyba nie ma co porównywać ich zdrowotności? Czemu nie zapytasz czy przetwórcy dokonują badań owoców przeznaczonych na koncentrat? Szczególnie tych owoców skupowanych w lipcu i w sierpniu.

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2012/01/11 08:04 #5365 przez akaritox
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Z jakich grzybów rodzi się patulina?
Z parcha, z parcha ,,przypalonego", żywego, pleśni, zgnilizny czy może z innych?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2013/01/28 18:57 #5659 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
ja ostatnio tłoczyłem około 50 woreczków po 5 litrów i że tak powiem teraz cała rodzina pije ten pyszny, oraz mam nadzieję że zdrowy soczek, nałogowo :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2016/09/30 05:39 #6919 przez jerzy.kulka2@o2.pl
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja też tłoczę do woreczków bag in box 3l i 5l i to super rozwiązanie. Wszyscy zadowoleni z tych kraników.
Tylko trzeba uważać skąd się kupuje te woreczki, bo te gorszej jakości nie trzymają na zgrzewach. Teraz mam sprawdzoną firmę z Zatora- Andrychowa i jestem zadowolony.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.222 s.
X