Topic-icon jakie odmiany sliwek nadaja sie na suszenie i ktore sa najlepsze

2015/01/16 19:48 #6630 przez jarek926
witam. jakie odmiany sliwek nadaja sie na suszenie i ktore sa najlepsze. ktore maja najwieksza zawartosc cukru.
z gorydziekuje za pomoc

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/01/24 21:06 #6641 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Wysoką zawartością cukru wyróżniają się m. in. Cacanska Rodna i Presenta.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/01/29 19:08 #6662 przez jarek926
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Kwiatek mozesz cos powiedziec o tych odmianach tych sliwek jaka maja zawartosc cukru?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/01/30 10:16 #6664 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Cacanska Rodna to odmiana dobrze plonująca, o owocach dojrzewających na przełomie sierpnia i września. Masa owocu 30-35g, cukry w granicach 20%, w niektóre lata nawet ok.25%.
Presenta to odmiana o bardzo późnym terminie dojrzewania zbliżonym do odmiany President. Owoce są średniej wielkości, o masie 35-40 g, wydłużone, typu węgierki. Cukry w granicach 21-25%, w zależności od roku. W jej przypadku jednak w niektóre lata pestka niezbyt dobrze oddziela się od miąższu.
Odmianami o dużej zawartości cukrów są też m. in. Węgierka Zwykła, Węgierka Łowicka i Węgierka Włoska.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/01/31 18:48 #6666 przez jarek926
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
witaj. Wegierke zwykla mam ale sukam jeszcze jakis innych odmian a cacanska rodna to chyba jakas nowa odmiana bo o niej jeszcze nie slyszalem a wspolpracuje z jednym ze szkolkarzy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/02/02 12:37 #6668 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Cacanska Rodna nie należy do najnowszych odmian, ale w przeciwieństwie do odmian Cacanska Rana, Cacanska Lepotica i Cacanska Najbolja nie znalazła uznania w uprawie w naszym kraju, ponieważ jest podatna na szarkę.
Niestety wymienione wcześniej przeze mnie węgierki też są podatne na szarkę. Natomiast odmianą tolerancyjną na tego wirusa, a jednocześnie wyróżniającą się dobrym, słodkim smakiem owoców (zawartość cukrów w granicach 20%) jest VALJEVKA.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/05/17 14:34 #6760 przez NaMalinie
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.300 s.
X