Skażenie radioaktywne, czyli kryzys w japońskim rolnictwie

Rolnicy w Japonii zaapelowali do rządu, aby zapobiec kryzysowi w dziedzinie sprzedaży żywności. Chodzi o wyjaśnienie, które rośliny mogą być skażone wskutek wybuchów w elektrowni atomowej. Promieniowanie wykryto w mleku i szpinaku produkowanych w pobliżu zakładów Dai-Ichi Fukushima.
Urzędnicy w 47 prefekturach będą testować produkty rolne, owoce morza i wodę pitną na obecność pierwiastków promieniotwórczych, które mogą być szkodliwe dla ludzi. Japońskie Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej ustanowiło bezpieczne limity dla promieniowania w różnych produktach spożywczych mierzone w Becquerelach, miernikiem natężenia promieniowania w materiałach takich jak jod-131 i cez-137.

Norma bezpieczna dla I-131 w warzywach wynosi 2000 Becquereli (Bq) na kilogram i 500 Bq/kg dla radioaktywnego cezu. Najwyższy odczyt zgłoszony dotychczas dotyczy próbki szpinaku 18 marca z miasta Hitachi, 97 km na południe.

Rolnicy domagają się rekompensaty od rządu za utratę dochodów spowodowaną skażeniem lub pogłoskami o nim, a w następstwie obniżeniem spożycia.

Źródło: businessweek.com, freshplaza.com
 

Powiązane artykuły

Polsko-białoruskie rozmowy

Kongres COPA-COGECA

X