Wellant – następca Boskoopa

 

wellant rWellant to odmiana klubowa wyhodowana w Wageningen (Holandia), a jedną z odmian wykorzystanych do jej otrzymania był Elstar. Charakteryzuje się dość silnym wzrostem, ale mniejszym od Jonagolda. Kwitnie 1-3 dni przed Elstarem i Golden Deliciousem. Dobrymi zapylaczami Wellanta są m.in.: Gala, Elstar, Golden Deliciious, Junami, Pinova, Rubens. Charakteryzuje się niewielką skłonnością do przemiennego owocowania, jest mało wrażliwa na parcha. Owoce wyglądem przypominają Boskoopa i mają podobne zastosowanie – jabłka można spożywać jako deserowe oraz wykorzystywać do gotowania.

Owoce zbiera się 2-3 tygodnie po Elstarze, tuż przed pierwszym zbiorem dobrze wybarwiających się sportów Jonagolda. Okres zbioru zbliżony jest do odmiany Boskoop. Wellant tworzy owoce duże (75-85 mm), wybarwia się na intensywny czerwony kolor, przy czym rumieniec pokrywa 80% powierzchni owocu. Barwa podstawowa jabłek jest zielono-żółta. Na skórce wyraźnie odznaczają się przetchlinki. Zagłębienie przykielichowe jest ordzawione. Miąższ owoców soczysty, chrupiący biało-zielony/biało-żółty, z silnym aromatem, słodko-kwaśny. Jabłka Wellant można przechowywać 8 miesięcy w warunkach ULO.

Marka jabłek Wellant podlega nadzorowi – produkcja jest monitorowana, przeprowadzane są inspekcje gwarantujące odpowiedni poziom jakości produkowanych owoców. W Holandii tę odmianę uprawia się w rejonie Betuwe, w Południowym Limburgu, okolicach Utrechtu i w Zeeland. W Polsce Wellanta produkuje grupa Stryjno-Sad.

 

Powiązane artykuły

X