Red Moon, Red Sun i inne nowości Escande

redmoonFrancuska szkółka Pepinieres Escande prezentowała na targach Macfrut 2014 dwie nowe odmiany jabłek o czerwonym miąższu, odporne na parcha. R-S 1 oferowana jest pod marką Red Sun, a R-M 1 – jako Red Moon. Obie charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem skórki. Odmiany uzyskano przy współpracy z KIKU Srl. Odmiany o czerwonym miąższu mają charakterystyczny smak, który odpowiada najmłodszym konsumentom – zapewniają przedstawiciele Escande. Mają miąższ jędrniejszy od Gali, ale wyższą kwasowość, zbliżoną do tej, jaką charakteryzuje się odmiana Granny Smith. Red Moon dojrzewa w pierwszym tygodniu października, Red Sun w połowie września.

Wśród nowości jest także Fujijama, odmiana wyhodowana we Włoszech. Kwitnie w tym samym okresie co Golden Delicious, dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Jest to najwcześniejszy klon Fuji. Owoce mają zwykle rozmiar 75-85 mm, są intensywnie wybarwione, prawie zupełnie się nie ordzawiają, uzyskują ok. 15 stopni Brix.

Zobacz więcej zdjęć nowych odmian jabłoni

Pixie to dwukolorowa odmiana odporna na parcha, która dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Otrzymano ją w Stanach Zjednoczonych. Owoce są soczyste, o bardzo dobrym smaku, pokrywa je w 90% czerwony rumieniec.

Komentarze  

0 #1 Guest 2014-10-09 09:42
teraz podobno hitem jest jabłko z czerwonym miąższem w wielu krajach. Ale czy u nas się przyjmie tego nie wiadomo. czerwonawe jabłka są i w Polsce ale ze smakiem trudno im będzie dorownac typowym odmianom
Cytować

Powiązane artykuły

X