Odmiana RubyFrost - Amerykańska nowość

rufrostNa amerykański rynek trafiła nowa odmiana jabłek – RubyFrost, która została wyhodowana (Braeburn x Autumn Crisp) na Uniwersytecie Cornella przez dr Susan Brown. Pierwsze nasadzenia w gospodarstwach sadowników na wschodnim wybrzeżu USA (New York Apple Growers) powstały w 2011 roku. W ubiegłym roku pierwsza, niewielka partia owoców trafiła do sprzedaży, jednak w 2015 r. w związku ze znacznie większą podażą jabłka RubyFrost są intensywniej promowane.

Odmiana charakteryzuje się czerwonym rumieńcem równomiernie pokrywającym skórkę jabłka, dużą smakowitością miąższu, który nie ciemnieje szybko, porównywaną do Granny Smith i Empire. W ramach promocji nowej odmiany uruchomiono stronę internetową, na której konsumenci mogą zapoznać się z przepisami i pomysłami na wykorzystanie RubyFrost w daniach. 

Zobacz także: Nowe odmiany na targach Interpoma 2014

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X