Krojone jabłka – przydatność do spożycia przez 28 dni

freshcutFresh Appeal System to opatentowana technologia przygotowywania świeżych owoców i warzyw, krojonych i paczkowanych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Oferowana jest przez amerykańską firmę Fresh Appeal LTD i bazuje na technologii opracowanej przy współpracy z jednym z najbardziej znanych ośrodków badawczych Plant & Food Research z Nowej Zelandii.

Pozwala usunąć bakterie (E. coli, Listeria, Salmonella) z produktów i wydłużyć okres przydatności do spożycia pokrojonych owoców. Proces wykorzystujący innowacyjną technologię składa się z kilku etapów: usunięcie gniazda nasiennego jabłek i pokrojenie owoców na kawałki; poddanie fragmentów owoców działaniu promieniowania ultrafioletowego, niszczącego drobnoustroje; poddanie cząstek owoców kąpieli wodnej w temperaturze 52 stopni C przez dwie minuty; zanurzenie w roztworze z antyoksydantem (0 stopni C przez 3 minuty).

Zobacz film prezentujący Fresh Appeal System

Jak podkreślają przedstawiciele firmy, zaletą systemu Fresh Appeal jest znaczące wydłużenie okresu przydatności do spożycia przygotowanych owoców, w porównaniu do standardowych metod. W przypadku jabłek zamiast 14 dni można osiągnąć 28 dni (połączenie systemu Freash Appeal  i opakowań z modyfikowaną atmosferą). W przypadku gruszek przydatność do spożycia wydłuża się z 10 do 18 dni.

Przeczytaj także:  COLD TREATMENT – WARUNEK EKSPORTU OWOCÓW DO KOREI I USA

Powiązane artykuły

X