
Ślad węglowy dla przetwórni owoców i warzyw do raportu ESG - case study
Obowiązek raportowania niefinansowego firm w zakresie ESG wynikający z Dyrektywy CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) i znowelizowanej ustawy o rachunkowości dotyczy również przetwórni owoców i warzyw kwalifikujących się do kategorii małych i średnich firm, które zatrudniają powyżej 10 osób i ich przychody netto ze sprzedaży przekraczają 700 000 euro. Takie firmy mają obowiązek złożenia sprawozdania niefinansowego za 2028 r. - w 2029 r.
Konieczność przygotowania producentów do raportowania – jako warunku utrzymania i rozwoju eksportu – podkreśla Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw w raporcie „Strategia. Jabłkowa perspektywa 2030”i zaleca – z wyprzedzeniem czasowym – wdrożenia do przedsiębiorstwa wymaganych standardów uprawy i przetwórstwa co gwarantuje dobrej jakości owoce przy równoczesnej oszczędności energii i środków produkcji.
W obecnych regulacjach najważniejszą informacją dla eksporterów mrożonych owoców i warzyw jest jednak planowane wprowadzenie znakowania żywności związane z procesem produkcji i zużyciem energii.
W UE od 2010 r . stosowane jest dobrowolne oznakowanie EU Ecolebel, które dokumentuje żywność bez GMO i dobrostan zwierząt oraz oznakowanie „Euroliść” na produktach ekologicznych.
Dla pozostałej żywności obowiązują Normy FAO/WHO (ISO 22003), a dyrektywa UE 24 lutego 2024 r. dopuszcza regulacje krajowe, które są stosowane w różnej formie w krajach UE. Z pośród nich można wymienić dobrowolnie stosowaną w Niemczech etykietę „Eco – Score,” która jest oparta na analizie śladu węglowego „od pola do stołu” oraz wdrażane oznakowanie we Francji „ Nutri Score”, które informuje o poziomie azotanów azotynów formie kolorowych opakowań.
Polscy producenci żywności będą zmuszeni do analizy śladu węglowego produktów skierowanych na eksport i ujawnianie informacji o technologii produkcji , w tzw. raporcie ESG który będzie dostępny na stronach internetowych producenta.
Przygotowany dalej krótki materiał (w oparciu o rzeczywiste dane zakładu – mroźni owoców i warzyw) może być pomocny przy przygotowaniu przez firmę własnego opracowania.
Regulacje i podstawy prawne
Dla zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, które w większości należą do małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) informacje niefinansową w formie raportu ESG warto wykonać w oparciu o poniższe dokumenty:
1) Rozporządzenie Delegowane Komisji Europejskiej (UE) 2023/2772 z dnia 31 lipca 2023 r. uzupełniającego Dyrektywę CSRD w którym opublikowano standardy ESRS – z wykazem 12 pozycji które powinny być ujawnione.
2) „Dobrowolny Standard dla nienotowanych MŚP (VSME) opublikowany 17 grudnia 2024 r. przez Europejską Grupę Doradczą ds. Sprawozdawczości Finansowej (EFRAG)” który jest proponowany w module podstawowym i kompleksowym: Do prezentacji wybrano moduł podstawowy, na który składa się 11 podstawowych ujawnień.
B1 – informacja czy wybrany został wyłącznie moduł podstawowy, czy również kompleksowy;
B2 – informacje na temat praktyk, polityk, inicjatyw oraz celów przedsiębiorstwa z zakresu zrównoważonego rozwoju oraz redukcji negatywnego wpływu w tym zakresie
B3 – dane z zakresu zużycia energii, emisji z zakresu 1 i 2
B4 – dane z zakresu zanieczyszczeń powietrza, wód i gleby
B5 – dane z zakresu bioróżnorodności
B6 – dane z zakresu wykorzystania i poboru wody
B7 – dane z zakresu gospodarki cyrkularnej
B8 – informacje nt. pracowników m.in. liczba, rodzaje umów, płeć, kraj zatrudnienia
B9 – informacje nt. wypadków przy pracy oraz zgonów czy chorób związanych z wykonywaniem pracy
B10 – informacje nt. płac, różnic płacowych w zależności od płci, układów zbiorowych pracy, oraz godzin przeznaczonych na przeszkolenie pracowników
B11 – informacje nt. wyroków i grzywien w zakresie korupcji i przekupstwa
Powyższy zakres informacji powinien być treścią raportu ESG.
Metoda obliczenia śladu węglowego (Carbon Footprint) dla przetwórni owoców i warzyw
Ponieważ wymagany zakres treści ujawnień nie wymaga komentarza – w dalszej części koncentrujemy się na metodzie obliczenia śladu węglowego(CF), który jest główną informacją raportu obejmującą równoważne emisje CO2e obejmujące emisje CO2 i czterech pozostałych gazów nazywanych gazami cieplarnianymi.
Aby obliczyć intensywność emisji CO2e na 1 tonę (kg) mrożonki owoców należy podać w formie tabeli ilość środków produkcji (z podziałem na 3 zakresy) i pomnożyć przez wskaźniki emisji danego gazu cieplarnianego(GHG), jaki powstaje przy wytworzeniu jednostki produktu
Polecane wskaźniki CO2e to: GHG Protocol , normy ISO 14064 (dla produktu) ISO 14064 (dla organizacji), Defra – Wielka Brytania), , KOBIZE - Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami.:
W analizie równoważnika CO2e emisje są analizowane w 3 zakresach
Zakres I
Zużycie paliw w środkach transportu, gazu do produkcji i ogrzewania, oleju napędowego do agregatu prądotwórczego itp,
Zakres II
Zużycie energii elektrycznej z sieci pomnożone przez tzw. miks energetyczny Polski, który w 2024 r. wynosił – 0,571 kg CO2/kWh.
Zakres III (nie obowiązujący dla MŚP)
Zużycie wody, emisje ścieków, paliwa w transporcie krajowym i eksporcie (własnym taborem), masę zużytych opakowań, wytwarzane odpady.
Zsumowane emisje CO2e pozwalają obliczyć ślad węglowy na jednostkę produktu w postaci wskaźnika intensywności liczony wg wzoru:
Intensywność emisji CO2e =(∑(emisje CO2e ze wszystkich źródeł))/(masa produktów (kg lub tona))
W procesie analizy procesu produkcyjnego takich owoców i warzyw - należy zdecydować czy liczyć ślad węglowy dla produkcji polowej i procesu przetwarzania czy proces od momentu przyjęcia świeżych owoców do przetwórni, do dostarczenia go hurtowni w formule „od pola do stołu”?
W „Wytycznych dla gospodarstw…” Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego pozostawia się tę kwestie do decyzji sporządzającego raport, ze wskazaniem ze dla każdej produkcji trzeba przeprowadzić analizę i dostosować obliczenia do konkretnych potrzeb.
W analizowanym temacie zbieżne są badania Instytutu Biotechnologii Rolnictwa i Żywności (IBPRS-PIB) w których przy analizie śladu węglowego z produkcji musu z truskawek pominięto etap produkcji polowej i dodatków np. cukru, syropów, aromatów. Obliczano natomiast zużycie energii do przerobu i magazynowania oraz paliwo na transport produktów do hurtowni.
Wartość współczynnika śladu węglowego (CF) obliczona na podstawie danych przyjętych w badaniu wyniosła 2,47 CO2/kg produktu i była relatywnie wysoka – na co (prawdopodobnie) miał wpływ niewielka masa objęta badaniem.
W procesie produkcji i magazynowania główne emisji powstawały ze zużycia energii w chłodni – 73,0 % i przy procesie pasteryzacji – 14,22:%. Pozostałe emisja - 13,78 % stanowiła energia związana z pozostałymi procesami produkcji.
Przykład obliczenia śladu węglowego dla przetwórni
Do Case study wykorzystano rzeczywiste emisje firmy, dla której autor wykonał raport środowiskowy. Przetwórnia (głównie mroźnia) była typowym obiektem przetwarzania owoców i warzyw o mocy przerobowej max. 20 Mg/dobę..
Obiekt z izolacją termiczną został jest wyposażony w hale przygotowania owoców i energooszczędną chłodnie z 4 szczelnymi komorami, z systemem odzysku energii i gazowego odszraniania. Instalacja chłodnicza jest sterowana modemem.
W roku 2022 r. przetworzono ca 3100 Mg owoców i warzyw; głównie: truskawek, malin, jabłek, śliwek, gruszek i pomidorów. Dostawy do przetwórni są prowadzone głównie w oparciu o system umów z producentami, a w okresach nasilenia podaży – poprzez zorganizowane punkty skupu. Zakład posiada samochody chłodnie do transportu świeżych owoców i mrożonych produktów.
Ślad węglowy produktów wyrażonego wskaźnikiem emisji CO2e obliczono w oparciu o zużycie energii i surowców do wg wymaganych standardów ESG w poniższej tabeli. W obliczeniach nie brano pod uwagę zużycia wody, emisji ścieków i wytwarzanych odpadów, które wchodzą do trzeciego zakresu obowiązującego dla dużych jednostek.
Wykonane obliczenia wskazują, że prowadzona produkcja mrożonek (w porównaniu do informacji branżowych) jest prowadzona w sposób energooszczędny, ale możliwe są dalsze ograniczenia emisji śladu węglowego poprzez montaż paneli fotowoltaicznych i modernizacje taboru samochodowego. Producent – z uwagi na eksport mrożonek do krajów UE- zamierza wykonać raport ESG już za 2025 r.
W raporcie poza śladem węglowym zostaną ponadto ujawnione:
- struktura organizacyjna, profil produkcji;
- relacje z producentami w zakresie stosowanych środków chemicznych i okresach karencji;
- informacje o planowanych działaniach dotyczących jakości produktów i ograniczenia emisji;
- informacje o zatrudnieniu i współpracy z lokalnym środowiskiem,
Stosownie do zaleceń Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw - tekst raportu ESG będzie ujawniony na stronie internetowej firmy.
Motywacją do ujawniania informacji jest fakt, że importerzy oczekują informacji o produktach, które mogą wzmocnić ich wartość marketingową i mogą być umieszczona (m.in.) na opakowaniach.
[1] DEFRA (Wielka Brytania) – baza danych udostępniana przez brytyjskie Ministerstwo Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich, zawierająca wskaźniki emisji dla różnych produktów, usług oraz paliw
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Ukraina liderem importu polskich śliwek
- ZSRP: Wojna czy sprawiedliwy handel?
- Nieproszeni goście w sadzie przyłapani na gorącym uczynku
- Import taniego miodu z Chin i Ukrainy zagraża polskim pszczelarzom
- Mniej biurokracji, więcej pieniędzy dla rolników – nowe przepisy WPR przyjęte
- Podwyżka podatku cukrowego uderzy w sadowników
- Bitwa o Mercosur: Europarlament chłodzi zapał Komisji Europejskiej