GUS podaje, że zbiory jabłek w ostatnim sezonie wyniosły 3,150 mln t. Jednak jeśli przyjrzeć się szacunkowemu bilansowi przedstawionemu przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wygląda na to, że jesienią zebraliśmy prawie 3,9 mln t. Na krajową konsumpcję pójdzie 505 tys. t, w bezpłatnej dystrybucji rozdane zostanie 290 tys. t., eksport zagospodaruje 800 tys. ton. Pozostałe 2290 tys. t. przekazane zostanie do przetwórstwa, z czego 2 mln t będzie przetworzone na koncentrat jabłkowy.

sokjabkowyclearSpożycie stuprocentowego soku jabłkowego spada na świecie, jednak smak tego owocu jest ceniony w innych napojach i przetworach. Jednak obserwuje się mniejsze zapotrzebowanie na zagęszczony sok jabłkowy (ZSJ) na dojrzałych rynkach, głównie w Europie. Na korzyść ZSJ działa wciąż utrzymująca się wysoka cena najgroźniejszego rywala, koncentratu pomarańczowego.
Na całym świecie na produkcję ZSJ przeznacza się 9 mln t jabłek. Najwięcej pochodzi z Chin, drugie miejsce na podium zajmuje Polska, a razem z Państwem Środka dysponujemy prawie połową obrotów światowych tego produktu.

W Polsce wciąż zwiększa się baza surowcowa. Areał upraw, co prawda na ogół nie ulega zmianie, jednak podniosła się znacznie wydajność z hektara (dobre gospodarstwa osiągają 50–60 t/ha). Spożycie krajowe się nie zwiększa, za to eksport, na skutek embarga, skurczył się. Spowodowało to, iż 60% zbiorów jabłek jest kierowanych do przetwórstwa.
W ubiegłym sezonie 20% ZSJ sprzedaliśmy USA, Kanadzie i Rosji. Chińczycy zbyt wysoko cenili swój koncentrat, my oferowaliśmy go po niższej cenie. W tym roku Chiny obniżyły ceny.

Produkcja ZSJ w Polsce w sezonie 2015/2016 szacowana jest na 285 tys. t (jedna z najwyższych w ostatnich latach). Całej produkcji najprawdopodobniej nie uda się sprzedać. Ceny w I połowie sezonu były relatywnie wysokie (1,30 euro/kg), teraz spadły do 80 eurocentów. Będzie to miało przełożenie na ceny oferowane producentom w nadchodzącym sezonie.

W Europie rośnie nam konkurencja. Ukraina, która w zeszłym roku sprzedawała swój koncentrat za 22 eurocenty, teraz zbliża się do 90 eurocentów. Rośnie produkcja jabłek w Mołdawii, w Rumunii zakłada się sady z pomocą środków unijnych.

Na podstawie wykładów dr Bożeny Noseckiej i Piotra Podoby na XIX Międzynarodowym Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (Arłamów, 11–13 maja 2016)

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia