Czarna malina - wyjątkowy owoc o niezwykłych właściwościach

Czarna malina Rubus occidentalis L. wraz z aronią i czarnym bzem, zdecydowanie pretenduje do medalowego miejsca na podium w kategorii najzdrowszych owoców. Wartości prozdrowotne tego rzadko spotykanego w Polsce owocu są trudne do przecenienia. Może warto zainteresować się towarową uprawą czarnej maliny?

Aktywność biologiczna owoców Rubus occidentalis wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości antocyjanów, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Owoce maliny czarnej zawierają wiele związków z grupy polifenoli charakterystycznych dla rodzaju Rubus – głównie z grupy antocyjanów i elagotanin. Zawartość antocyjanów w owocach maliny czarnej jest do pięciu razy wyższa niż w owocach odmian maliny czerwonej Rubus idaeus.

Owoce stanowią najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów. Zawierają antocyjany, pochodne kwasu elagowego (głównie w pestkach – 87,5%), ponadto witaminy: C i E oraz miedź, cynk i żelazo.

Czarny owoc ma szczególne znaczenie w profilaktyce i terapii niektórych chorób nowotworowych przełyku, żołądka, jelita grubego i jamy ustnej. Badania potwierdziły hamowanie namnażania się komórek nowotworowych i wpływ na ich usuwanie, nie powodując zmian w komórkach prawidłowych. Badania in vitro wykazały również hamujący wpływ owocu na wzrost linii HL-60 (białaczka).

Elagotaniny występujące w malinach mają działanie przeciwbakteryjne. Wysoki poziom witaminy C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, zatem jest nieoceniony przy budowie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych.

Wartość biologiczna ciemno purpurowych owoców dostrzegli Amerykanie i od dawna prowadzą jego uprawę. Największe plantacje tej „naturalnej aspiryny” znajdują się w stanie Oregon. Tymczasem profesjonalne uprawy w Polsce można obecnie policzyć na palcach jednej ręki. A przy tym cały czas realizowane są programy potrzebne do znalezienia najlepszych rozwiązań.

W Polsce tak jak w innych krajach trwają prace nad uzyskaniem nowych odmian i technik ułatwiających zbiory. Wprawdzie ten krzew pochodzi z Ameryki Północnej, ale na ziemiach polskich jest gatunkiem zadomowionym lokalnie. W Wielkiej Brytanii bada się efekty uprawy w tunelach, natomiast w USA nie ustaje walka ze szkodnikami.

źródło: Stowarzyszeniu "Polska Ekologia"

Powiązane artykuły

X