Dwa jabłka dziennie chronią przed zawałem serca

Spożywanie większej ilości owoców i warzyw to niemal pewny sposób na zapobieganie zawałowi serca. Według przeprowadzonego badania, niewystarczające spożycie owoców i warzyw może być przyczyną milionów zgonów każdego roku. Autorzy badania twierdzą, że około 1 na 7 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych można przypisać niewystarczającemu spożyciu owoców, a 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych można przypisać niewystarczającej ilości warzyw w diecie...

Z badania wynika, że w 2010 roku aż 1,8 miliona zgonów sercowo-naczyniowych było spowodowanych niskim spożyciem owoców (1,3 miliona z powodu udaru i ponad 520 000 z powodu choroby niedokrwiennej serca), a około 1 miliona zgonów z powodu niskiego spożycia warzyw (200 000 z powodu udaru i ponad 800 000 z powodu choroby wieńcowej serca). Wpływ braku owoców i warzyw w diecie na liczbę zgonów był najbardziej dotkliwy w krajach o niskim średnim spożyciu zarówno owoców, jak i warzyw.

Jak wyjaśniają autorzy, owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika, potasu, magnezu, przeciwutleniaczy i związków fenolowych, które, jak wykazano, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Świeże owoce i warzywa poprawiają również różnorodność i ogólny stan zdrowia flory jelitowej. Osoby, które jedzą więcej tych produktów, są również mniej narażone na nadwagę lub otyłość, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

„Globalne priorytety żywieniowe tradycyjnie koncentrowały się na zapewnieniu wystarczającej ilości kalorii, suplementacji witaminami i redukcji dodatków, takich jak sól i cukier” – powiedział jeden z  autorów badania, Dariush Mozaffarian, dziekan Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University. „Te odkrycia wskazują na potrzebę skupienia się na zwiększeniu dostępności i konsumpcji żywności takiej jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe.

Opierając się na wytycznych żywieniowych i badaniach czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, naukowcy twierdzą, że optymalne spożycie owoców to około 300 gramów dziennie ( dwa małe jabłka), a optymalne spożycie warzyw to około 400 gramów dziennie, w tym roślin strączkowych.

źródło: zmescience.com

Komentarze  

+1 #2 ***** *** 2022-09-14 06:31
A pół litra wódki codziennie chroni przed chorobami psychicznymi


Na trzeźwo władzy piss nikt normalny na ie wytrzyma
Cytować
-1 #1 Chory 2022-09-09 16:03
Qrwa -i po co to pisać jak spożycie jabłek leży jak h....j
Cytować

Powiązane artykuły

X