Życzenia dietetyków dla sadowników - dziś Światowy Dzień Owoców i Warzyw!

21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji podziękowania i życzenia dla producentów składają dietetycy. Redakcje największych portali, magazynów, pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, dietetycy kliniczni propagujący „połowę talerza”. Święto jest okazją by przypomnieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku, są zatem podstawą odżywiania.

W imieniu producentów i przetwórców za życzenia podziękował ogrodniczy Core Team. W prezencie dla wszystkich miłośników i promotorów owoców i warzyw oddana została specjalna strona, na której co miesiąc publikowane są wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Badania dla sektora realizuje Kantar, wyniki dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

- W imieniu redakcji i czytelników portalu Dietetycy.org.pl składam serdeczne życzenia wszystkim krajowym producentom i przetwórcom warzyw i owoców. Jako dietetycy rozumiemy potrzebę edukacji żywieniowej społeczeństwa na temat zdrowych wyborów w diecie. A takimi właśnie są polskie warzywa i owoce. Warto wiele mówić o jakości rodzimego jedzenia i wkładzie polskiego rolnictwa i sadownictwa w dbanie o zdrowie Polaków. Warto mówić nie tylko z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Niech Wasza praca owocuje z każdym rokiem bardziej – życzenia przesłała dr Justyna Bylinowska, Redaktor Naczelna największego portalu dla dietetyków.

- Producenci i przetwórcy dostarczają nam „cudownych lekarstw” - warzyw i owoców. Wspólnie podejmujemy wyzwania edukacji żywieniowej, tak by żywność stała się skutecznym i powszechnym lekarstwem dla nas wszystkich. Jako Redakcja czasopisma Food Forum, a także w imieniu naszych czytelników – dietetyków i osób zainteresowanych zdrowym żywieniem – w Światowy Dzień Owoców i Warzyw – DZIĘKUJEMY – i życzymy Państwu samych sukcesów w realizacji wspólnej misji.

W dniu Światowego Dnia Owoców i Warzyw studenci koła naukowego działającego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, we współpracy z producentami owoców i warzyw, zorganizowali warsztaty dla dzieci promujące spożycie tych niezwykle ważnych produktów.

- Warzywa i owoce to nieodzowny element zdrowej diety. Ich spożycie w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Wspólne działania przedstawicieli nauki, dietetyków oraz producentów doprowadzą do zmiany tej sytuacji. Życzymy sobie wspólnie sukcesu w osiągnięciu tego celu. Wszystkich zapraszamy na Konferencję Naukową z cyklu Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka zatytułowaną „Warzywa i owoce w żywieniu zdrowego i chorego człowieka”, która odbędzie się dnia 18 listopada 2022 roku. Dziękujemy za wsparcie tego projektu – podpisali pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka i studenci SKN Żywienia Człowieka.

- Jeszcze więcej sukcesów, energii i pomyślności w ich osiąganiu a także chętnych oraz rzetelnych do współpracy ludzi. Siła jest w prężnych staraniach - oby tak dalej! – życzy Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk, z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznanym niedawno przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka książki „Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych”, absolwentka dietetyki klinicznej WUM i dietetyk tancerzy.

Wyjątkowe życzenia przesłała branży Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek.

Drodzy
Warzyw i Owoców Producenci

Niech Wam się święci!

Dziś, jutro, na przyszłe lata:
Wielkie ziemniaki, bujna sałata,
Soczyste pomidory, twarde ogórki,
Ciężarem swoim napinają sznurki.

Niech!

Szpinak rośnie wam bujny jak mech.
Pieczarki, buraczki i papryki
Zaleją obie Ameryki.
Polskie borówki, polskie kamczatki
Trafią do pałaców i każdej chatki,
Niech wie Australia, że polskie minikiwi
I czosnkiem i cebulą nasz kraj stoi.
Niech ZUS i US będą wam litościwi,
Aby zysk Wam się podwoi.

Od jeżyn i malin czerwone ręce,
Na nich śliwami i jabłonią pachnące serce
Pokażcie Światu!

I wymieniać dalej cuda Wasze bym mogła
Ale, że już jestem głodna
Ściskam mocno i soczyście,

Niech wam będzie …iście ;)

Razem możemy więcej!

Życzenia pokazują, że producenci i dietetycy mają te same marzenia. Chcemy aby Polacy żyli zdrowo i bardziej świadomie, lepiej korzystali z sezonowości, lokalności, więcej wiedzieli o odżywianiu. Sądzę, że jesteśmy bardzo daleko od realizacji takiej wizji, ale jesteśmy na właściwej drodze. Współdziałamy „od pola do talerza”, integrujemy producentów i opiniotwórczych edukatorów. Razem możemy zmierzyć się z tym wielkim wyzwaniem. Dziękujemy za wiele wspólnych zaangażowani i za życzenia. Dziękujemy wszystkim dietetykom za Państwa prace i kreację nawyków żywieniowych - mówił dziś Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w Core Teamie lider zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Komentarze  

-1 #1 Ekonom 2022-10-22 05:32
Skoro tak lubicie jabłuszka to zawinąć rękawy i zapiera.dalac do zbierania
Cytować

Powiązane artykuły

X