
#JemJabłko z Green Eco Poland
Na przestrzeni ostatnich lat spożycie jabłek w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca spadło o połowę – z około 25 kilogramów do zaledwie 12-13. Firma Green Eco Poland postanowiła spróbować odwrócić ten niepokojący trend stawiając na edukację najmłodszych.
W ramach Dnia Zdrowego Śniadania firma Green Eco Poland zorganizowała spotkania z dziećmi szkół podstawowych z terenu Gminy Radomin oraz Gminy Lubicz pod hasłem #JemJabłko.
Spotkania zostały przeprowadzone w ośmiu szkołach podstawowych dla trzynastu grup uczniów z klas 1-3 oraz w jednym przedszkolu dla dwóch grup 6-latków. Wszyscy uczniowie szkół i przedszkola mieli okazje skosztować jabłek bezpośrednio od polskich sadowników.
– Akcja miała na celu podniesienie świadomości o polskim jabłku, które jest smaczne, zdrowe, ma moc witamin i jest wytwarzane przez rodowitych sadowników. Z dawien dawna wiadomo, że powinniśmy konsumować owoce i warzywa produkowane w strefie klimatycznej, w której żyjemy. Zawierają one właściwe witaminy i składniki mineralne – najlepsze dla naszych organizmów. W Polsce średnia spożycia jabłek w ostatnim dwudziestoleciu spadła niemal o połowę. Jak odwrócić ten trend? Poprzez Edukację najmłodszych. – powiedział Stanisław Żuchowski, Prezes Zarządu Green Eco Poland.
Spotkanie zostało przeprowadzone przez doradcę sadowniczego Zbigniewa Marka. Dzieci mogły spróbować różnych odmian jabłek, dowiedzieć się z czego wynika ich odmienność oraz jak bada się zawartość cukrów, jędrność i jak wygląda proces przygotowania smacznego jabłka do spożycia – same mogły ocenić, która odmiana smakuje im najbardziej.
Podczas spotkania, które miało formę – „nauka poprzez zabawę” - chcieliśmy przede wszystkim powrócić do polskiej tradycji spożycia jabłek oraz podnieść świadomość pozycji polskiego sadownictwa. Jesteśmy krajem produkującym największą ilość jabłek w Europie – ok 4-5 mln ton rocznie. Mamy nadzieję, że tego typu akcja przyczyni się również do motywacji rodziców i będzie drogowskazem, jakie jabłka powinny znaleźć się w szkolnym plecaku. – powiedział Prezes Zarządu Stanisław Żuchowski.
Green Eco Poland dostarcza swoje rozwiązania nie tylko producentom owoców, ale i warzyw, dlatego podobne spotkanie zostało zorganizowane z warzywami w roli głównej.
- Chcieliśmy zaakcentować, że warto iść z naturalnym cyklem przyrody oraz zmieniającymi się porami roku i jeść warzywa, które daje nam natura w określonym czasie. Podkreślić, jak zdrowe jest spożywanie warzyw i pokazać, jak przyjemne może być ich przygotowywanie w formie kolorowych kiszonek. Opowiedzieliśmy przy tym, jak dużo witamin spożywamy razem z jedzeniem tak przygotowanych warzyw. – powiedział Stanisław Żuchowski, Prezes Zarządu Green Eco Poland.