Ile jabłek zostało w polskich chłodniach?

Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 marca 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 2 570 837 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 706 000 ton, czyli o 297 000 ton mniej względem ubiegłego roku.

Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 2 570 837 ton jabłek, czyli o 733 551 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 840 853 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 706 000, trzecie miejsce należy do Francji - 426 144 ton.

W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious,  w chłodniach na dzień 1 marca było 190  tys. ton ten odmiany. Drugi pod względem tonażu był Red Jonaprince - 125 tys. ton, na trzecim miejscu plasuje się Idared 110 tys. ton.

Gali w polskich chłodniach było 55 tys. ton, Szampiona – 50 tys. ton. Joangoldów 25 tys. ton, Ligola 35 tys. ton.

Glostera w polskich chłodniach jest 11 tys. ton, Pinovy 30 tys. ton i Red Delicious 25 tys. ton.

źródło: WAPA

Komentarze  

0 #2 optymista 2024-04-04 11:32
Będzie dobrze
Białorusy już grasują w komorach
Ceny do gory
Ostre ssanie
Cytować
0 #1 arek 2024-04-03 17:34
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 marca 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 2 570 837 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 706 000 ton, czyli o 297 000 ton mniej względem ubiegłego roku.

Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 2 570 837 ton jabłek, czyli o 733 551 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.


chyba w powyższym fragmencie źle zostały zinterpretowane dane
Cytować

Powiązane artykuły

X