
Ile jabłek zostało w polskich i europejskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 kwietnia 2025 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 1 761 330 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 379 000 ton.
Ogółem, kraje UE na dzień 1 kwietnia miały w chłodniach 1 761 330 ton jabłek, czyli o 134 891 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 644 835 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 379 000 ton, trzecie miejsce należy do Francji - 313 868 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 kwietnia było 95 000 ton tej odmiany. Drugie miejsce zajmuje Idared - 80 000 ton, Red Jonaprince - 75 000 ton. Gali w polskich chłodniach było 6 000 ton.
źródło: WAPA