
Borówkowy boom w Polsce – jemy więcej niż Amerykanie
Kantar Polska odnotowuje historyczny rekord ilości konsumentów borówek. W sierpniu 2025 roku borówki jadło 2 na 3 Polaków, czyli 21,5 mln osób. To najwyższy wynik w historii realizowanego od 6 lat unikalnego monitoringu konsumpcji. O sukcesie borówki Klaudia Kącka-Janelt - plantatorka z Wielkopolski, i Marta Staszewska - szkółkarz, laureatka Grand Prix Branding Ovation, przeglądu najcieńszych projektów promujących gatunki jagodowe.
Konsumpcja borówki wysokiej w Polsce osiągnęła poziom 1,83 kg na osobę. To wynik wyższy niż w jej ojczyźnie - Stanach Zjednoczonych. Moda na sezonowość sprawia, że 11% Polaków zamierzało kupować ją w sezonie 2025 częściej. Jak się okazuje, chętnych na borówkę było znacznie więcej.
Borówek jemy więcej i więcej
W sierpniu borówki jadło już 66% dorosłych Polaków. Badania realizowane w sposób ciągły od 2020 roku dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji wielu gatunków. Badania tego typu realizowane są wśród osób dorosłych, w wieku 15 lat i więcej. To istotne w przypadku owoców, które tak jak borówki, są lubiane przez dzieci.
Analizując okres od sierpnia 2020 r. do sierpnia br. - cały monitorowany przez Kantar Polska - borówka zyskała blisko 7 mln nowych klientów. W sierpniu 2020 r. borówki jadło 14,6 mln osób. Dziś to aż o połowę więcej, dokładnie 21,5 mln konsumentów.
Borówka podbiła serca konsumentów w każdym wieku i rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie. Krajowi producenci pokazują borówkę także jako owoc polski, zawsze świeży i wyjątkowo smaczny.
Wyniki, jakie borówka osiągnęła w sierpniu 2025 roku zupełnie nas nie dziwią. Na swojej plantacji również odnotowaliśmy w tym sezonie wzmożony ruch. Osoby, które już znają nasze owoce z poprzednich sezonów, kupiły ich w tym roku więcej, nie tylko do konsumpcji na świeżo, ale także na mrożenie, wypieki i dżemy. Pojawiło się też wielu nowych klientów - komentuje Marta Staszewska, Berry Lu.
Lato z borówkami
Sierpień to szczyt polskiego sezonu. Plantatorzy organizują wtedy popularne samozbiory. Większe zakupy borówek, z przeznaczeniem na mrożenie, też wielu konsumentom kojarzą się już z wakacjami i latem.
Wynik 66% dał borówce tytułu najpopularniejszego owocu jagodowego sierpnia. Stało się tak mimo, że inne owoce jagodowe także zanotowały w sierpniu 2025 roku rekordowe wyniki.
Zarówno maliny, jak i truskawki, zanotowały w sierpniu historyczny rekord konsumpcji. Maliny jadło 58% badanych, czyli 18,7 mln osób. Truskawki jadł co trzeci dorosły Polak - 34%, czyli 11 mln konsumentów.
Czas na polskie superowoce
Polska ma wyjątkowo korzystne położenie do produkcji wysokiej jakości borówki.
Nasz klimat, określany jako umiarkowany przejściowy, łączy cechy klimatu morskiego i kontynentalnego. M.in. duże dobowe i duże roczne amplitudy temperatur. To dlatego nigdzie w Europie i nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków, w tak dużych ilościach i tej jakości konsumpcyjnej.
Owoce jagodowe są charakterystyczne dla Polski. Zdaniem wielu są za najsmaczniejsze w Europie.
Rosnąca wielkość sprzedaży jest powodem do satysfakcji. Jeszcze bardziej cieszy to, że konsumenci zauważają różnicę jakości - świeżości, smaku - między borówkami pochodzącymi prosto z polskiej plantacji, a owocami importowanymi. Nasze borówki stają się smakiem lata, na który warto czekać. To daje szansę na dalsze wzrosty konsumpcji w kolejnych latach - dodaje Marta Staszewska, Berry Lu, zdobywczymi Grand Prix Branding Ovation 2024 w kategorii Dział Marketingu.
Z nadzieją należy patrzeć na rosnącą konsumpcję. Polscy plantatorzy, wiele lat temu, uznali budowę krajowego popytu za fundament rozwoju branży i eksportu. Dziś jako Polacy, jesteśmy jednym z liderów konsumpcji borówek na świecie. Branża koncentruje się na doborze odmian i kreowaniu rynku, w tym mody na borówkowe samozbiory.
Najpopularniejszy superowoc świata
Stały wzrost ilości konsumentów borówki to także efekt rosnącej świadomości zdrowotnej oraz rekomendacji lekarzy i dietetyków. Borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców świata. To skarbnica antyoksydantów. Spożywanie filiżanki borówek codziennie wspiera odporność, serce, obniża także ryzyko zachorowania na nadciśnienie.
Ciekawe jest to, że borówki jedli piloci w czasie bitwy o Anglię. Robili to w celu poprawy widzenia w nocy. Dowiedz się dlaczego borówki są dobre dla oczu i dlaczego warto je stawiać obok klawiatury. Odpowiedź w materiale Borówka - superowoc, który przepisałby Ci okulista
Rosnąca popularność borówek w Polsce to efekt bezprecedensowej wspólnoty celów. Producenci od lat współpracują i promują całą grupę gatunków. Więcej o najpopularniejszych owocach jagodowych na stronie PolskieSuperowoce.pl
Prezentowane badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Ile wyniosą składki KRUS w IV kwartale 2025 r.?
- 22 tony egipskich truskawek mrożonych zatrzymane w Gdańsku
- Nie daj się oszukać – ARiMR nie wysyła linków do logowania w SMS-ach
- Przymrozki, deszcz i porywisty wiatr. Po słonecznym weekendzie nadejdzie ochłodzenie
- „Poparzony” Golden - Komunikat sadowniczy - Piotr Gościło
- Miliony dla rolników oraz dodatkowe środki z KPO dla samorządów
- Nadzwyczajne wsparcie dla sadowników poszkodowanych przez przymrozki