
Truskawki - dłuższy sezon i rekordowe zainteresowanie!
Owoce jagodowe je coraz więcej Polaków. Lato tego roku było kolejnym rekordowym dla wielu gatunków. Także truskawki biły historyczne rekordy kilkakrotnie. Na początku lata – w czerwcu – jadło truskawki 30 mln osób, to aż 93% badanych. Rekordowy był także sierpień, w którym truskawki jadło aż 11 mln Polaków (34%). Stały wzrost zainteresowania truskawkami komentują Agnieszka i Michał Leleń, plantatorzy z Małopolski, laureaci tytułów Truskawkowej Marki Roku 2024 i Jagodowej Marki Roku 2025.
Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej oczekiwany owoc sezonowy. Krajowe owoce dostępne są od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Pierwsze pojawią się truskawki ze szklarni, zwykle w tuż przed Wielkanocą. Od majówki dostępność wzrasta gdyż pojawiają się owoce z tuneli i spod osłon. Każdego dnia rośnie na nie popyt. W czerwcu pojawiają się owoce z upraw polowych a konsumpcja strzela w górę.
Je truskawki 98% Polaków i w każdym praktycznie miesiącu roku zyskują one nowych konsumentów. Wzrosty wynikają z rosnącej dostępności owoców deserowej jakości i coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej ich wybitnych walorów zdrowotnych.
Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
W sierpniu br. truskawki jadło 34% badanych, czyli ponad 11 mln Polaków. To najwyższy wynik sierpniowych pomiarów w historii realizowanego od 6 lat unikalnego monitoringu konsumpcji.
Przypomnijmy, że w czerwcu br. truskawka pobiła historyczny rekord ilości konsumentów - jadło ją aż 93% Polaków, czyli 30 mln osób.
W badaniach tego typu nie uczestniczą dzieci. Są one reprezentatywne dla osób dorosłych, w wieku 15 lat i więcej. Warto o tym pamiętać w przypadku truskawek, które jedzą także dzieci.
Rekordowe spożycie truskawek świadczy o tym, że konsumenci doceniają ofertę polskich plantatorów. Wybierają to co zdrowe, lokalne, jedzą zauważalnie więcej warzyw i owoców. Efekty przynosi promocja, coraz więcej rolników prowadzi też sprzedaż bezpośrednią i zaprasza na samozbiory. Można przyjechać na plantację całą rodziną i pokazać dzieciom jak rosną owoce. Dzieci mają wielką frajdę gdy mogą zerwać owoce prosto z krzaczka
-mówią Agnieszka i Michał Leleń, plantatorzy z małopolskiego Maszkowa.
- Bezpośredni kontakt z klientem pozwala - nam plantatorom - poznać potrzeby konsumentów i wyjść im naprzeciw. Wielu buduje swoje marki – dodają państwo Leleń, których marka „Truskawka od Rolnika” została doceniona przez branże i zdobyła tytuły Truskawkowej Marki Roku 2024 i Jagodowej Marki Roku 2025.
Jagodowe codziennie
Owoce jagodowe je coraz więcej Polaków. Lato tego roku było kolejnym rekordowym dla wielu gatunków. W sierpniu najpopularniejsze były, będące w szczycie sezonu, maliny i borówki. Trzecim najpopularniejszym owocem jagodowym sierpnia były truskawki.
Nie tylko truskawki, także borówki i maliny zanotowały w sierpniu swoje historyczne rekordy ilości konsumentów. Borówki jadło 21,5 mln (66%) a maliny 18,1 mln osób (56%).
Czas na polskie superowoce!
Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Są częścią polskiej kuchni i naszych tradycji kulinarnych. Określenie „superowoce” oznacza ich wybitne, potwierdzone wieloma badaniami, walory prozdrowotne. Truskawki - pierwszy owoc jagodowy sezonu - to nie tylko smak lata, ale prawdziwa tarcza dla naszego serca, mózgu i odporności.
Truskawki są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i kondycje naszej skóry. Zawierają również mangan, który wspiera zdrowie kości i układ nerwowy. Dzięki dużej ilości błonnika, truskawki wspomagają trawienie i pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Dodatkowo, są źródłem antocyjanów, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Wzrost konsumpcji truskawek to dobra wiadomość dla producentów, którzy starają się rozwijać rynek tych owoców i wydłużać polski sezon. Inwestycje w uprawy oraz dystrybucję truskawek, poza najbardziej tradycyjnym ich sezonem, mogą wpłynąć na dalszy wzrost ich popularności.
Więcej o walorach truskawek i o czymś co należałby określić jako patriotyzm dietetyczny w materiale Pochodzenie ma znaczenie - kupuj polskie truskawki
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Chciał kupić Ursusa, padł ofiarą internetowego oszustwa
- Bandyci z piłą zniszczyli sad
- Targi Sadownicze 2025 – ochrona roślin, nawozy i narzędzia sadownicze
- Deszcz, przymrozki i burze – takiej pogody możemy spodziewać się w tym tygodniu
- Klient nie odebrał 11 ton śliwek – ludzie ruszyli z pomocą
- Jabłka zablokowały drogę powiatową
- Ceny owoców pod kontrolą pięciu firm? Prezes UOKiK stawia poważne zarzuty