Integrowana produkcja roślin – nowoczesny system jakości żywności przyjazny środowisku i bezpieczny dla konsumentów
Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w której nie zanotowano przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Potwierdzeniem wysokiej jakości plonów pochodzących z IP jest certyfikat i zastrzeżony znak IP.
Wiele potrzebnych informacji znajduje się na stronie internetowej Instytutu Ochrony Roślin PIB Strona główna | Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
Oprócz korzyści marketingowych wynikających ze sprzedaży żywności o poświadczonej urzędowo jakości istnieje szereg innych argumentów, dla których warto wdrożyć IP:
- Zbieżność założeń sytemu integrowanej produkcji roślin z zasadami integrowanej ochrony roślin pozwala stwierdzić, że wdrożenie IP w chwili obecnej gwarantuje wypełnienie obligatoryjnego wymogu wprowadzenia zasad integrowanej ochrony roślin.
- Prowadzenie produkcji roślinnej w systemie integrowanej produkcji pozwala na przyznanie rolnikowi płatności w ramach ekoschematu zgodnie z przepisami art. 30 ustawa z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (Dz. U. poz. 412 z późn. zm.).
- Zastosowanie zasad IP pozwala na spełnienie norm i wymogów warunkowości – obowiązkowego elementu płatności bezpośrednich.
- Wdrożenie w gospodarstwie IP jest niezwykle istotne w przypadku konieczności potwierdzenia wymogów odnoszących się do bezpieczeństwa żywności. Dotyczy to sprzedaży na rynku krajowym, jak i przy eksporcie roślin i produktów roślinnych, w szczególności na potrzeby eksportu owoców i warzyw.
- IP pozwala także na wypełnienie w dużym zakresie wymogów bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska w ramach innych komercyjnych systemów jakości wymaganych np. przez wielkopowierzchniowe sieci handlowe.
Przepisy regulujące zakres kompetencji, działalność podmiotów certyfikujących integrowaną produkcję roślin oraz sposób nadzoru przez Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa na tymi podmiotami zostały określone w art. 55-62 ustawy o środkach ochrony roślin. (Informacja ze strony MRiRW)
Sadownicy polują
- Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
- Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
- Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Emerytury rolnicze rosną wolniej niż koszty – budżet coraz więcej dopłaca
- Nowe przepisy dotyczące oprysków. Najważniejsze zasady dla rolników
- Nadchodzi zima. Gdzie i kiedy spadnie śnieg?
- Silny popyt na polskie jabłka – sezon lepszy niż zakładano?
- Rusza nabór na inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność
- Trudny rok dla bułgarskich sadowników: blisko 30 tys. ha sadów zniszczonych przez pogodę
- Fabryka nielegalnych papierosów w gospodarstwie sadowniczym zlikwidowana przez CBŚP i Straż Graniczną

