Nowa porzeczka – większa, słodsza i trwalsza
Czarna porzeczka może wkrótce przestać kojarzyć się wyłącznie z sokiem i dżemem. Naukowcy z Instytutu Jamesa Huttona w Szkocji pracują nad odmianą, którą będzie można jeść jak maliny czy borówki, jako pyszną i zdrową przekąskę.
Zespół badawczy otrzymał pięcioletni grant na rozwój odmian czarnej porzeczki przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Celem projektu jest wykorzystanie edycji genów, aby znacząco poprawić jakość owoców i dostosować je do rynku świeżych produktów.
Choć czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie – bogata w witaminę C, antocyjany i inne przeciwutleniacze – to niemal w całości trafia do przemysłu przetwórczego. W supermarketach praktycznie jej nie ma, bo dostępne odmiany są zbyt kwaśne i zbyt delikatne, by sprzedawać je jak borówki.
Projekt zakłada wprowadzenie genetycznych ulepszeń, dzięki którym przyszłe odmiany czarnej porzeczki będą:
słodsze – zbliżone w smaku do malin czy borówek,
większe i łatwiejsze do zbioru,
trwalsze – aby mogły wytrzymać czas transportu i magazynowania,
bardziej odporne na szkodniki, choroby i ekstremalne warunki pogodowe,
mniej wymagające pod względem chłodzenia zimą, co jest istotne w obliczu zmian klimatycznych.
„Chcemy, aby klienci mogli znaleźć w sklepach czarną porzeczkę jako świeży, zdrowy wybór, a jednocześnie zadbać o to, by uprawa pozostała odporna i przyszłościowa” – mówi Amanda Moura, specjalistka ds. genetyki z James Hutton Institute.
Prace nad nowymi odmianami trwają już prawie 20 lat, a najnowsze osiągnięcia przybliżają naukowców do stworzenia porzeczki, która mogłaby realnie konkurować z najpopularniejszymi dziś owocami jagodowymi.
Partner przemysłowy projektu, Winterwood Farms, prowadzi szeroko zakrojone próby polowe, aby ocenić, czy nowe odmiany spełniają oczekiwania konsumentów i sieci handlowych.
„Na świecie istnieją setki odmian czarnej porzeczki, ale żadna nie jest wystarczająco słodka, aby można ją było jeść jak borówki czy maliny” – podkreśla Steve Taylor, dyrektor Winterwood Farms.
Jego zdaniem czarna porzeczka może stać się prawdziwą superżywnością – bogatą w wartości odżywcze, a przy tym smaczną i gotową do natychmiastowego spożycia.
Jeśli projekt zakończy się sukcesem, czarne porzeczki mogą wkrótce wrócić na sklepowe półki w zupełnie nowej roli – jako zdrowa, modna i naturalna przekąska, a nie tylko składnik dżemów i soków.
Sadownicy polują
- Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
- Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
- Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Emerytury rolnicze rosną wolniej niż koszty – budżet coraz więcej dopłaca
- Nowe przepisy dotyczące oprysków. Najważniejsze zasady dla rolników
- Nadchodzi zima. Gdzie i kiedy spadnie śnieg?
- Silny popyt na polskie jabłka – sezon lepszy niż zakładano?
- Rusza nabór na inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność
- Trudny rok dla bułgarskich sadowników: blisko 30 tys. ha sadów zniszczonych przez pogodę
- Fabryka nielegalnych papierosów w gospodarstwie sadowniczym zlikwidowana przez CBŚP i Straż Graniczną

