"Oczekujemy, że w październiku sprowadzimy polskie jabłka dla chińskich konsumentów"  – mówi dla portalu freshplaza.com Yi Linnuo, właściciel firmy importującej jabłka do Chin.

Portal freshplaza.com to największy, kilkujęzyczny portal dla branży owocowo-warzywnej na świecie. Dziś opublikowany został tam artykuł, w  którym importer z Chin wypowiada się na temat polskich jabłek.

We wstępie artykułu portal przytacza, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie, przy czym na eksport przeznaczana jest większa część produkcji. „Polskie jabłka cieszą się popularnością wśród konsumentów ze względu na wysoki poziom bezpieczeństwa żywności, bogaty smak jabłek i różnorodność odmian. Najbardziej znane są dwukolorowe, czerwone i żółte jabłka europejskie” – podaje portal.  

– W tym roku planujemy wprowadzić polskie jabłka na rynek chiński i zapewnić chińskim konsumentom świeży smak polskich jabłek – mówi Yi Linnuo.

Polskie jabłka pojawiają się na rynku w październiku i są dostępne do kwietnia. Jak informuje freshplaza, trwające negocjacje handlowe między Polską, a Chinami są dużo szybsze w niż w przypadku innych europejskich krajów.

 

Źródło: freshplaza.com