Sadownik musi złożyć oświadczenie odbiorcy końcowego energii elektrycznej

Nowelizacja ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw, tzw, ustawa o cenach pądu, utrzymuje w 2019 r. ceny prądu z roku 2018 bezwarunkowo gospodarstwom domowym. Mikro i małe przedsiębiorstwa, szpitale oraz jednostki sektora finansów publicznych (w tym samorządy) składają natomiast do 29 lipca br. oświadczenie odbiorcy końcowego energii elektrycznej. Podpisany dokument jest potwierdzeniem przez nich statusu i warunkiem utrzymania ceny energii elektrycznej z roku 2018.

Punkty obsługi klienta w spółkach energetycznych pracują w sobotę (27.07), niedzielę (28.07), a w poniedziałek (29.07) do północy.

Oświadczenie można złożyć osobiście lub wysłać pocztą do 29 lipca br., decyduje data stepmla pocztowego.

W związku z ogromnymi wątpliwościami oraz faktem, iż wielu sadowników nie jest świadomych, iż należy złożyć oświadczenie w celu uniknięcia podwyżki ceny energii elektrycznej - Związek Sadowników RP wystosował do Prezesa Rady Ministrów pismo z prośbą o ustawowe uchylenie obowiązku składania Oświadczenia odbiorcy końcowego energii elektrycznej dla sadowników:

7a39d43acd423737f440a2b509dd494a XL

Rano Związek Sadowników RP przypomniał, że do 27 lipca 2019 r. (dziś termin przedłużono do 29.07) do właściwego przedsiębiorstwa energetycznego należy złożyć oświadczenie odbiorcy końcowego energii elektrycznej. Złożone oświadczenie będzie podstawą uprawniającą do utrzymania ceny energii elektrycznej z dnia 30 czerwca 2018 r. w II półroczu 2019 r.

Tak wynika z obowiązującej od 29 czerwca 2019 r. ustawy zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw, ustawę o efektywności energetycznej oraz ustawę o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1210), która reguluje sposób ustalania ceny i stawki opłat za energię elektryczną odbiorcom końcowym w 2019 r.

Kogo to dotyczy?

Odbiorcy końcowi energii elektrycznej będący:

• mikroprzedsiębiorcami albo małymi przedsiębiorcami,
  • szpitalami,
  • jednostkami sektora finansów publicznych,
  • innymi, niż określone wyżej, państwowymi jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej

obowiązani są złożyć przedsiębiorstwu energetycznemu wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie obrotu energią elektryczną, będącemu stroną umowy sprzedaży energii elektrycznej albo umowy kompleksowej, oświadczenie potwierdzające status odbiorcy końcowego; z obowiązku złożenia oświadczenia wyłączeni zostali odbiorcy końcowi, jakim są odbiorcy z grupy taryfowej G, tj. gospodarstwa domowe. (Źródło: Związek Sadowników RP)