Jedzenie dwóch jabłek dziennie przez osiem tygodni może obniżyć zły cholesterol

 

– Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka, ale dwa mogą być jeszcze lepszym rozwiązaniem – sugerują badania.

Eksperci dowiedli, że spożywanie dwóch jabłek dziennie może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. W ramach badań, 40 osób z wysokim poziomem cholesterolu spożywało dwa duże jabłka dziennie przez osiem tygodni, co obniżyło poziom „złego” cholesterolu o prawie cztery procent.

Eksperci uważają, że rodzaj błonnika znajdującego się w jabłkach napędza ważne bakterie jelitowe do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżać produkcję cholesterolu w wątrobie. To może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru lub zawału serca, które powodowane są między innymi przez odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

To może tłumaczyć tradycyjną radę, że „jabłko dziennie powstrzymuje lekarza”. Naukowcy odkryli również, że ludzie mają zdrowsze naczynia krwionośne po codziennym jedzeniu jabłek, co jest podobne do efektu obserwowanego przy innych produktach spożywczych zawierających naturalne związki zwane polifenolami, takie jak czerwone wino i herbata.

Cały artykuł: TUTAJ

 

Komentarze  

+4 #1 Guest 2019-12-22 21:28
Niestety artykuł zagraniczny, a u nas nikt o tym nie ma pojęcia. No może oprócz czytelników portali sadowniczych. Za to wszyscy wiedzą, że polskie jabłka są niskiej jakości.
Cytować

Powiązane artykuły

Czy Twoja gleba ma już paszport?

Czy czeka nas parchowy rok?

Po co przechowywać jabłka po gradzie?

X