Popyt na jabłka ciągle wzrasta

 

W czasie pandemii koronawirusa popyt na jabłka znacznie wzrósł. Okazuje się, że w tym trudnym dla wszystkich czasie właśnie jabłka cieszą się największym zainteresowaniem wśród owoców, co chyba nikogo nie dziwi...

Z pewnością wpływ na popularność owoców, oprócz niekwestionowanych walorów smakowych i zdrowotnych, ma jeszcze kilka czynników, ważnych dla konsumentów szczególnie teraz.

Po pierwsze jest to owoc uprawiany w Polsce, po drugie dostępny w każdym sklepie. Po trzecie łatwo go umyć i obrać. I wreszcie, co ważne teraz, gdy rzadziej robimy zakupy, jest to owoc trwały, który można przechowywać.

– Widzimy, że klienci niemalże rzucili się na jabłka, co nas bardzo cieszy – powiedział na antenie TVP1 w programie Agrobiznes, Marcin Lis ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie.

Nikomu nie trzeba przypominać jak ważne dziś jest jedzenie warzyw i owoców. Jedząc jabłka, nie tylko dostarczamy do organizmu niezbędnych witamin, antyoksydantów i minerałów, ale wspieramy też polskich sadowników.

Istnieje powiedzenie: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza daleko ode mnie. Musimy o tym pamiętać i jeść jabłka nie tylko w dobie koronawirusa, ale codziennie, po to, by ustrzec się wizyt u lekarza. – przypomina Magdalena Wrotek-Figarska ze Stowarzyszenia Sady Grójeckie – na antenie TVP1.

Okazuję się, że jabłka mogą mieć również pozytywny wpływ na nasze płuca.

Jabłka Grójeckie zawierają zdecydowanie więcej substancji aktywnych, które mogą pomagać właśnie przy regeneracji płuc (…) dzięki temu że mają o 5% wyższe wybarwienie i o 5% wyższą kwasowość niż jabłka, które są uprawiane w innym regionie – dodaje M. Wrotek-Figarska

fot. Pixabay

Komentarze  

+3 #8 zzz 2020-04-18 20:52
P.S. A gdy już pomyślisz Tomku i temat Cię zaciekawi, możesz poszperać w internecie i zaspokoić swoją ciekawość. A ja już dziś informuję Cię, że skórka większości cytrusów powlekana jest takimi preparatami jak tiabendazol, imazalil, orthofenylofenol i nabłyszczana specjalnym woskiem. A ilość tych substancji jest tak duża, że ci, którzy badają te sprawy, zalecają myć te owoce w Ludwiku, w co i ja nie mogłem uwierzyć zanim nie znalazłem i nie przeczytałem. Również obranie cytrusów ze skórki / banany, pomarańcze / nie zawsze chroni przed zatruciem. A Ty pewnie ulegasz złudzeniu, że to co ładne i błyszczące, to zdrowe.
Cytować
+12 #7 zzz 2020-04-16 16:52
@Tomek...Gdyby sadownik pryskał swoje jabłka 50 razy, to by zbankrutował bo opryski to nie są tanie rzeczy...A Ty, zanim sięgniesz po banana i innego cytrusa pomyśl dlaczego te owoce nie gniją i nawet muchy omijają je z daleka...
Cytować
-17 #6 Tomek 2020-04-16 09:14
Pycha przemawia przez tego pana. A wielu ludzi tych jabłek pryskanych 50 razy i potem gazowanych nie lubi!!! Czemu o tym pan nie powie??? Wasze jabłka to jedna wielka bomba chemiczna.
Cytować
-5 #5 Roman 2020-04-16 07:29
Cytuję Roman:
Ano widze że w Grójcu to i pszczoły mogą być z 10% większe.



To nie był mój wpis...nie autoryzuje tej nędznej podrobki
Cytować
+1 #4 Roman 2020-04-16 05:25
Ano widze że w Grójcu to i pszczoły mogą być z 10% większe.
Cytować
+3 #3 Chochlik 2020-04-16 04:54
zaraz się okaże że jabłka grójeckie leczą raka, covid19 i jeszcze kuśka po nich stoi tak że dziewczyny z lubelskiego się nie mogą oprzeć.

chciałbym te wyjątkowe badania zobaczyć co z czym było porównywanie, jest jakaś publikacja ??
Cytować
-3 #2 Roman 2020-04-16 04:20
Cytuję Guest:
Jak u Was Panowie z przymrozkami, u nas - Powiśle lubelskie- niektórych odmian już nie ma.



Jak co roku WSZYSTKO zmarzlo...jeszcze wam się to nie znudziło????? Gegacze
Cytować
+3 #1 Guest 2020-04-15 16:16
Jak u Was Panowie z przymrozkami, u nas - Powiśle lubelskie- niektórych odmian już nie ma.
Cytować

Powiązane artykuły

X