Z danych Eurostatu wynika, że od września 2019 r. do marca 2020 r. z Polski wyeksportowano o 38,6% mniej zagęszczonego soku jabłkowego niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Spadek wynikał przede wszystkim z ograniczonej produkcji w Polsce spowodowanej mniejszymi zbiorami jabłek. Wzrost cen koncentratu był jednak relatywnie niski, przez co wartość jego eksportu obniżyła się o 32,5% r/r. Większą dynamikę spadku obserwowano w przypadku rynków pozaeuropejskich (USA) z uwagi na zwiększoną podaż koncentratu z Chin.

Według USDA, amerykański import zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w pierwszych 5 miesiącach 2020 wzrósł 8,1 krotnie r/r, przy jednoczesnym spadku importu z Polski o 85% r/r, Turcji (-20% r/r) oraz Ukrainy (-60% r/r). Spowolnienie w imporcie, wywołane koronawirusem w Chinach, tylko nieznacznie zwiększyło popyt na koncentrat z Polski. W większym stopniu USA zwiększała zakupy z rynku południowoamerykańskiego.

 

 

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection