Brązowa plamistość gruszy dotarła do Polski

W 2020 roku, w kilku sadach gruszowych w Polsce, stwierdzono występowanie brązowej plamistości gruszy, choroby, która od wielu lat stanowi bardzo duży problem w cieplejszych rejonach uprawy gruszy w Europie. Tożsamość grzyba Stemphylium vesicarium, wyizolowanego z porażonych gruszek, została potwierdzona w badaniach molekularnych. – informuje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Choroba jest bardzo groźna. Objawy to nekrotyczne plamy, głównie na liściach i owocach. Pod względem szkodliwości, epidemiologii i sposobu zwalczania jest bardzo podobna do parcha jabłoni.

Ochrona przed nią polega na wykonaniu kilkunastu zabiegów fungicydowych w sezonie, zaczynając od fazy opadania płatków kwiatowych.

Czy choroba wystąpi w tym roku? Zakładając, że źródło infekcji jest w sadzie, wszystko zależy od pogody. Optymalna temperatura do infekcji liści i owoców to 20-25 stopni Celsjusza i co najmniej sześciogodzinne zwilżenie tkanki.

174174458_4330632940280319_6262057189755128266_n.jpg

Źródło info i fot.: Facebook/ Instytut Ogrodnictwa - PIB

Komentarze  

+3 #1 misio 2021-04-15 16:41
No to ładnie...Kilkanaście zabiegów fungicydowych...A konsument czeka na owoce ładne i tanie... I ja mam mu je dać...A najlepiej żeby były ekologiczne i niepryskane...
Cytować

Powiązane artykuły

X