Rynek borówki w Chinach rośnie w rekordowym tempie
Polecane

Rynek borówki w Chinach rośnie w rekordowym tempie

Chiński przemysł borówkowy notuje historyczny wzrost. Produkcja w 2025 roku ma sięgnąć ponad 1,2 miliona ton – aż o 35% więcej niż rok wcześniej. Region Junnan, uznawany za stolicę chińskiej borówki, odpowiada już za 30% krajowych zbiorów, a lokalne odmiany coraz częściej wypierają import.

Dzięki nowoczesnym technologiom, takim jak uprawa na podłożu i monitoring cyfrowy, poprawiła się jakość owoców, a wskaźnik sukcesu produkcji wzrósł z 68% do 91%.

Jak podkreśla Manda z firmy Hunan Dream of Fruit Agriculture Co., Ltd., klimat Junnanu z dużą różnicą temperatur między dniem a nocą sprzyja dojrzewaniu owoców o intensywnej barwie i wyjątkowej jędrności.

Dream of Fruit rozszerzyła areał upraw do 200 hektarów, podwajając tegoroczne zbiory. W ofercie dominują cztery odmiany: M8, M9, L42 i Bianca, różniące się smakiem i wielkością owoców. Spadek cen borówek wynika z rosnącej podaży i optymalizacji łańcucha dostaw, ale eksport m.in. do Hongkongu, Tajlandii, Malezji, Singapuru i na Bliski Wschód, pozostaje stabilny.

Wraz z rosnącym popytem krajowym coraz więcej chińskich plantatorów inwestuje w uprawy borówki. Choć spożycie owoców na mieszkańca wciąż jest niskie, eksperci wskazują, że rynek borówki w Chinach ma ogromny potencjał wzrostu. Przyszłość branży ma opierać się na jakości, technologii i silnych markach.

Powiązane artykuły

Cięcie borówki – młoda plantacja

Cięcie borówki – młoda plantacja

Redukcja odmian na plantacji borówki

Redukcja odmian na plantacji borówki